Ден преди втория тур на изборите наш екип влезе в

...
Ден преди втория тур на изборите наш екип влезе в
Коментари Харесай

Задният двор на демокрацията: Сливенската „Надежда“ - там кметове не стъпват, но се търсят гласове

Ден преди втория тур на изборите наш екип влезе в най-бедната част на квартал „ Надежда “ в Сливен. На това място кола за спешна помощ и пожарна не могат да влязат, а хората нямат нито канализация, нито вода. Въпреки това, кмет при тях не е ходил, само че преди изборите всички търсят гласовете им.

Снимка: bTV

В сливенската „ Надежда “ живеят над 25 000 души, множеството от тях - в южната част, докъдето може да се влезе единствено с полиция. Никой не знае какъв брой са жителите в най-бедната и гъсто обитаемата част на квартала. 

Снимка: bTV

Официалната статистика е безсилна, тъй като стотици хора са без документи за идентичност. Причината - на един адрес живеят до 50 души, които няма по какъв начин да бъдат регистрирани. Питаме ги виждали ли са кмета на града, какво желаят да направи в квартала им и дали ще гласоподават.

Снимка: bTV

Според хората кметски крайник не е стъпвал на това място, само че по избори стартира напън за гласоподаване. 

„ Не мислят, единствено търсят гласовете ни. И да гласуваме, и да не гласуваме, една и съща работа “, споделя гражданин на квартала.

Снимка: bTV

„ Тук в никакъв случай не идва кмет, единствено в деня на изборите пращат хора да изкупуват гласове, а не оказват помощ на квартала. Виж боклуците, шахтите, вода няма да се къпем. Иначе чакат да гласуваме “, добавя различен мъж.

Снимка: bTV

Основните претенции на махалата към бъдещия кмет са вода и контейнери за отпадък, който в този момент хвърлят напряко пред къщите. 

В най-бедната част на махалата се ширят заболявания и болести. Много от децата не вървят на учебно заведение, а работещите са единици.

Снимка: bTV

„ Нито перем, нито мием децата за учебно заведение, и след това споделят, че са мръсни. Ще гласуваме, в случай че оправят всичко, някой прецизен да е, не лъжливи “, казва жена от квартала.

Снимка: bTV

„ Искат да гласуваме, всеки желае властта. Тези младежи желаят работа, да работят, за тези хора за какво няма работа? Да отиват да крадат - хубаво ли е това нещо? Като имате потребност за изборите, идвате тук, от ромите желаете гласове, пък не изпълнявате “, допълват хората.

Снимка: bTV

Въпреки че слизаме в квартала с полицейски патрул, срещаме експанзия - гражданин на квартала заплашва да счупи автомобила ни.

Според ОИК-Сливен от 8400 гласоподаватели в квартал „ Надежда “ на първия тур са дали своят вот едвам 1128. За съпоставяне, на локалните избори през 2019 година са дали своят вот двойно повече - 2100 души. По-висока интензивност се чака на балотажа през днешния ден.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР