Ден преди третия кръг преговори между Русия и Украйна се

...
Ден преди третия кръг преговори между Русия и Украйна се
Коментари Харесай

Русия е готова на някои отстъпки при преговорите с Украйна утре

Ден преди третия кръг договаряния сред Русия и Украйна се появи информация за някои отстъпки в настояванията от съветска страна. Както е известно, този път очи в очи ще беседват външните министри – Дмитро Кулеба и Сергей Лавров, а домакин на утрешната среща ще бъде Турция.

Информация за това какво ще изиска Русия изтече от Израел, чийто министър председател Нахтали Бенет бе в Москва за среща с Владимир Путин в събота, а също по този начин беседва по телефона и с украинския президент Володимир Зеленски. Освен това той е предавал известия от единия на другия и назад.

Сега израелски публични лица оповестиха пред публицисти, че договарянията са „ в сериозна точка “.  и израелският вестник " Маарив " предадоха думите на израелски представители, които са имали достъп до диалозите на Бенет с съветския и украински президенти. Според тях съветската страна към този момент „ желае единствено демилитаризиране на Донбас “.

В началото на своята военна инвазия Путин говореше за „ демилитаризация и денацификация “ на Украйна, настояваше Украйна да признае анексирането на Кримския полуостров от Русия, както и независимостта на така наречен  Луганска и Донецка национални републики, намиращи се в Донбаския район. И още – Украйна да не влиза в никакви съюзи (разбирай в НАТО).

Сегашното съветско предложение е „ тежко за приемане от Зеленски, само че към този момент не включва смяна на държавното управление в Киев и разрешава на Украйна да резервира своята самостоятелност “, прибавят израелските представители.

Според това предложение на Русия било „ финално “ и Путин ще усили още повече военната атака, в случай че Зеленски го отхвърли.

Същевременно сходна информация пристигна и от Москва. Говорителят на външното министерство Мария Захарова съобщи, че договарянията бележат " прочут прогрес ".

И добави, че съветските военни нямат за задача да " смъкват настоящето държавно управление ". Но в изявлението ѝ на брифинга въпреки всичко бяха упоменати " демилитаризиране и денацификация " на Украйна.

" Целите на специфичната военна интервенция са да се защитят ДНР и ЛНР, демилитаризиране и денацификация на Украйна, както и унищожаване на военната опасност за Русия, която идва от украинската територия, защото тя е развита от страните от НАТО и е напълнена с оръжия. Русия няма за цел да окупира Украйна, да унищожи нейната държавност или да смъкна актуалното държавно управление. Тя няма за цел цивилни жители ", сподели Захарова.

Говорителят обаче съобщи, че НАТО прави провокация, разполагайки сили в някои източни страни, в това число България :

" Увеличаването на силите по източния фланг на НАТО, в това число в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, е отявлена провокация и не способства за укрепването на сигурността в Европа. Очевидно сдържането на Русия още веднъж се е трансформирало в главното предопределение на алианса ", посочи Захарова. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР