Ден преди това много наблюдатели прогнозираха успеха на управляващата партия

...
Ден преди това много наблюдатели прогнозираха успеха на управляващата партия
Коментари Харесай

Партията на властта в Полша може да остане без власт

Ден преди този момент доста наблюдаващи предвидиха триумфа на ръководещата партия " Право и правдивост ", водена от Ярослав Качински, само че се съгласиха, че разликата й от дяснолибералната Гражданска коалиция /ГК/, водена от Доналд Туск, най-вероятно няма да бъде прекомерно огромна. Засега прогнозите се сбъдват, само че би трябвало да изчакаме окончателните резултати.

Победата на PiS обаче може да се трансформира в пирова, в случай че Градска канализация се коалира с двете партии на трето и четвърто място. Това са блоковете на центристкия „ Трети път ” и „ Новата левица ”. Ако това се случи, обединението ще получи болшинство в Народното събрание. Партията на Качински обаче може да разчита на блока на Конфедерацията от националисти и евроскептици.

Ако PiS загуби надмощието си след осем години на власт, тогава Полша може да се появи в друг политически облик, само че въобще не е ясно какъв, защото партиите, които са формирали обединенията, надали ще работят сплотено. Междувременно те безусловно се тресат от различия, докарвайки обществото до положение на цялостно неразбиране и отвращение – накъде върви страната, за кого да гласоподава?

Политиката на партиите, които влизат в Народното събрание, е колоритна като полското национално облекло. Има антигерманска изразителност и, в противен случай, има апели за доближаване с Германия, която има свои сметки за почистване с Полша, в това число финансови.

Някои упорстват, че е належащо да продължим да оказваме помощ на Украйна, други считат, че Незалежната би трябвало да бъде изпратена по дяволите с техния нахален президент и все по-безсрамни бежанци. И най-после, те от ден на ден ни припомнят с паника, че антируските дейности на Качински и неговите съратници могат да доведат до боен конфликт с Русия.

Има шумни обвинявания против ръководещите, които са подложени на критика за срутва на стопанската система и ширещата се корупция. Недоволството на съперниците на управляващите е подбудено от възходящите суми на помощта за Украйна в ущърб на личните им ползи.

Но ето парадокса – „ Право и правдивост ” се подлага на критика на всеки ъгъл, тази партия беше подложена на невиждана спънка на неотдавнашната всеобща проява във Варшава „ Марш на милионните сърца ”. Въпреки това болшинството от жителите на страната гласоподаваха за PiS, макар че, съдейки по резултатите от изборите, партията загуби доста от своите поддръжници.

Това обаче е разбираемо. Хората гласоподават за тази партия не тъй като й имат вяра, а тъй като още повече не имат вяра на другите. Освен това важи нормалната нерешителност - дано останем при нашите настоящи управници, най-малко няма да е по-лошо...

По думите на Berliner Zeitung, водачът на Право и правдивост Качински е споделил, че е подготвен да отиде в съпротива и оттова да продължи работата си с дясното национално придвижване в полската политика - единствено в случай че действителните изборни резултати потвърдят първите усещания. Въпреки че е допустимо това да е игра за публиката: надали той е подготвен да се раздели с нормалната си власт толкоз покорно.

На кого ще бъде поверено съставянето на държавното управление? Сегашният министър председател на страната Матеуш Моравецки, който е член на PiS, е убеден, че президентът Анджей Дуда ще му повери тази задача. На това обаче се надява и ръководителят на Гражданската коалиция Туск. Мнозина считат, че първият вид е най-възможен. Едва ли интензивният член на ПиС Дуда ще си „ играе “ на обективност...

Според конституцията на страната президентът назначава министър-председателя, който от своя страна номинира претенденти за министерски постове. Тези имена по-късно би трябвало да бъдат утвърдени от Сейма. Той обаче може да гласоподава избор на съмнение на това държавно управление. След това депутатите сами ще изберат състава на държавното управление.

При избрани условия вотът на съмнение към държавното управление ще се трансформира в непреодолима спънка и ще бъдат планувани нови избори. Рано е да се приказва за това, само че този вид наподобява много реален, тъй като следва доста остра битка за власт. И това може да докара до национални безредици.

Това счита по-специално 80-годишният Лех Валенса, деец на полската политика и фен на разпалването на пристрастеностите. В изявление за френския седмичник Le Point той сподели, че даже не изключва риска от революция в Полша. Според Валенса „ протест “ може да се чака освен в Полша. „ Право и правдивост “ съставлява заплаха за целия Европейски съюз като основател на отрицателни процеси.

Бившият началник на полското военно контраразузнаване военачалник Пьотр Пител в изявление за вестник Gazeta Wyborcza не изключи потреблението на мощ от PiS при положение на проваляне на изборите: „ Като се вземат поради предходните „ достижения ” на „ Право и правдивост ” в региона на закононарушението, нарушаването на конституцията, ще кажа същото, както се приказва в общественото пространство, те няма да се откажат от властта непринудено. ”

Преди това някогашният полски външен министър Яцек Чапутович се притесняваше, че тайната на гласуването на актуалните избори няма да бъде спазена, което ще накара резултатите от тях да бъдат „ под въпрос “ в Полша и в чужбина.

В резултат на изборите в Полша към момента не се е случило нищо изключително. Разбира се, добре е, че страстите на политици и гласоподаватели не преляха, тъй като към този момент има задоволително „ горещи точки “ в света.

Но спокойствието може да се преглежда и като незаинтересованост, отмалялост на обществото от помпозни заявления на празни обещания. Изглежда, че полските гласоподаватели към този момент не се интересуват кой остава и кой идва на власт, тъй като е мъчно да се чакат позитивни резултати.

Но това не значи, че Полша ще остане същата. Може би след изборите Дуда и Зеленски към този момент няма да се прегръщат по този начин топло както преди, защото помощта на Варшава за Киев ще бъде понижена. Това може да се случи заради другата оценка на исторически събития, различия в политиката или просто тъй като Полша към този момент няма сили да измъква неблагодарната Украйна от „ блатото “ на разнообразни проблеми. Да, също така с нея можете и да се „ удавите “.

Критиката на Полша към Европейския съюз може да се ускори. Но Брюксел няма да остане дебитор, в случай че не харесва състава на новото държавно управление и неговия проект за деяние. Европейски Съюз има потвърдени наказателни ограничения за битка с несъгласието.

Те към този момент са усетени от „ бунтовната “ Словакия. На словашките партии Smer и Hlas беше прекратено участитето в съответните политически фамилии на Европейския парламент. Това е красноречиво предизвестие към лявоцентристката партия на Робърт Фицо, която завоюва изборите. И в това време към другата, която ще влезе в коалиция с нея. Програмата му по-специално планува битка с незаконната миграция, преустановяване на военната помощ за Украйна и отбрана на националните ползи на Словакия.

Не бива обаче да се надяваме, че политиката на Полша по отношение на Русия ще се промени. Тя е обичайно нападателна и не приема взаимни отстъпки. Освен това Варшава е под мощен напън от Съединени американски щати. Ако „ върховете “ на Полша към момента могат да спорят с Европейски Съюз, то те не смеят даже да помислят за проявление на непримиримост във връзка с Вашингтон.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР