Ден преди официалния старт на 49-ото Народно събрание парламентарните групи

...
Ден преди официалния старт на 49-ото Народно събрание парламентарните групи
Коментари Харесай

На старта на 49-ото НС: Само 29 са новите лица - 15 от тях са от “Възраждане”

Ден преди формалния старт на 49-ото Народно заседание парламентарните групи ще влязат в постройката на Народното събрание, с цел да разпределят местата и стаите.

 

Съставът на този парламент повтаря съвсем на 100% състава на предходния.

 

Само 29 са новите лица 49-ото Народно заседание, като 15 са от “Възраждане ”.

 

Веднага откакто се закълнат, националните избраници би трябвало да си изберат ръководител, с цел да може публично да започва работата на  Народното събрание.

Днес всички парламентарни групи имат съвещания, на които ще решат тактиката си в идните дни.

 

Ден преди първия парламентарен звънец сред политическите сили няма предварителни диалози за кандидатурата на ръководителя на Народното събрание. Това предвещава дълги препирни в залата, пробутване на парламентарни хватки и процедури.

 

В деня на измяната на Христос българските депутати ще си избират ръководител.

 

Изборът на ръководител и управление на Народно събрание нормално завършва в рамките още на първото съвещание, само че както видяхме в 48-ото Народно събрание - може да отнеме и 3 дни. И защото Конституцията не споделя какво се прави в патова обстановка, в която никой от претендентите не може да събере задоволително гласове, е допустимо както и преди, навръх Велика сряда да се спре парламентарният часовник и да се влезе във Велики четвъртък.    В предишния парламент изборът на Вежди Рашидов за ръководител лиши 3 дни.

 

След Велики четвъртък Народното събрание ще излезе във Великденска почивка и действително ще проработи след Великден. 

Едва тогава може и да започва процедурата с мандатите.

Както и да се върти рулетката обаче, депутатите би трябвало наложително да свършат най-малко две значими неща в този мандат - да одобряват бюджета за 2023 година и законите, нужни за отпущането на идващия транш по проекта за възобновяване. В най-оптимистичния вид работата по тях може да стартира след 15-ина дни. 

 

През това време Народното събрание би трябвало да одобри правилника си, а по-късно да излъчи и непрекъснатите си комисии. Там също се чака огромно зацикляне - в 48-ото Народно събрание цялостното им окомплектоване лиши три седмици.

Очакванията са този път Радев да не бави консултациите с политическите сили преди връчването на първия мандат на ГЕРБ. В конституцията няма записани периоди, в които да се случва това. Досега консултациите се организираха в границите на два дни, само че последния път президентът ги разсрочи в рамките съвсем на месец. Сега очевидно няма да е по този начин.

 

Преди да връчи мандатите президентът Радев ще организира съвещания, които евентуално ще заемат една седмица.  Ако следваме политическия календар, допустимо е Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ още на 24 април. Той ще бъде взет от Десислава Атанасова, която и този път ще бъде ръководител на ПГ на ГЕРБ. Междувременно първата политическа мощ би трябвало да излъчи претендент за министър-председател.След това Бойко Борисов и партията му имат седмица, с цел да предлагат министър председател и държавно управление.

 

Още преди началото на новия парламент от вота на гласоподавателите се обрисува, че още веднъж съставянето на кабинет наподобява мъчно осъществимо поради неналичието на изразено болшинство.

ГЕРБ-СДС завоюваха изборите, само че с 69 представители в залата не могат да обезпечат болшинство.

" Продължаваме промяната - Демократична България ", втори по избор и с 64 гласа обявиха, че няма да поддържат държавно управление на ГЕРБ.

Без двете най-големи партии формулата за държавно управление става доста комплицирана.

Това накара специалистите да заговорят за нова дата на избори в края на юли.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР