Ден преди Международния ден на жената Европейският съюз наложи санкции

...
Ден преди Международния ден на жената Европейският съюз наложи санкции
Коментари Харесай

ЕС налага санкции на длъжностни лица лица от 6 страни за насилие над жени

Ден преди Международния ден на дамата Европейският съюз наложи наказания против длъжностни лица от шест страни , в това число Русия и Афганистан, за принуждение и нарушение на правата на дамите.

Според документ, забелязан от Агенция Франс Прес, 9 физически лица и 3 публични формирания са добавени към описите със наказания , които подлежат на възбрана за издаване на визи и заледяване на всички активи, притежавани в Европейски Съюз.

Санкциите са ориентирани против двама полицейски чиновници от Москва - подполковник Александър Федоринов и неговия зависещ Иван Рябов, които са упрекнати, че са разпоредили арестуването и измъчването на дами, протестиращи против войната. Назовани са и командирът на съветските специфични сили генерал-майор Николай Кузнецов и командирът на танкова дивизия полковник Рамил Ибатулин, чиито елементи са упрекнати в систематични актове на полово принуждение в Украйна.

От Афганистан в листата са включени талибанският министър на висшето обучение Неда Мохамед Надим и министърът за разпространяване на добродетелите и угнетяване на пороците Мохамед Халид Ханафи. Първият е упрекнат в отнемане на дамите от обучение, а вторият - в " ограничение на свободата на словото и изразяването и в налагане на строги санкции и принуждение на тези, които не съблюдават талибанските укази ".

В Южен Судан се твърди, че комисарят на окръг Маяндит, Гатлуак Нянг Хот, и на окръг Кох, Гордън Коанг Биел, " необятно и систематично са употребявали половото принуждение като военна тактичност и са го трансформирали в премия и право за мъжете, участващи в спора ".

Заместник-министърът на вътрешните работи на Мианмар Тое Уи се твърди, че е разрешил на военните сътрудници по сигурността да " употребяват насилствена голота, обезчестяване, електрошокове, изгаряне на гениталии и прекалено принуждение по време на случайно задържане и разпит на мъже, дами и членове на ЛГБТК общността ". Уи е някогашен началник на Службата на началника по въпросите на военната сигурност (OCMSA), която е посочена настрана като организация, виновна " за редовно и необятно публикувано полово и обвързвано с пола принуждение ".

Иранският затвор Qarchak в провинция Техеран е посочен като място, където дамите са подложени на полово принуждение от страна на надзирателите и са заплашвани с обезчестяване, с цел да бъдат изтръгнати подправени самопризнания.

В Сирия пък се твърди, че държавното управление е наредило на Републиканската армия " да употребява полово и учредено на пола принуждение за репресии и заплашване на сирийския народ, изключително на дамите и девойките ".

Очаква се имената да бъдат публично добавени към листата със наказания на Европейски Съюз по-късно денем, само че дипломатически източници потвърдиха пред Агенция Франс Прес, че те са били утвърдени от държавите-членки.

" С налагането на тези наказания изпращаме ясно обръщение на причинителите, че няма да им се размине с закононарушенията ", съобщи в известие до медиите външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра. " Това е и обръщение към жертвите: Европейски Съюз ще ви поддържа, където и да се намирате по света. Санкциите са мощен метод да отстояваме универсалните полезности и да наложим интернационална смяна ", сподели той. " Няма да се поколебаем да разтеглим листата, с цел да включим в него и други причинители на полово принуждение. "  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР