Ден 19-и на войната в Украйна- Преговорите за прекратяване на

...
Ден 19-и на войната в Украйна- Преговорите за прекратяване на
Коментари Харесай

Ден 19-и! Олигарси: Спешно се нуждаем от мир или ще има глобална продоволствена криза

Ден 19-и на войната в Украйна

- Преговорите за преустановяване на огъня сред Русия и Украйна се чака да бъдат възобновени през днешния ден, откакто и двете страни дадоха сигнали, че е реализиран прочут прогрес.
По-рано формалният представител на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че контактите с украинската страна ще продължат с видеовръзка.
Украинският президентски консултант Михайло Подоляк, който взе участие в договарянията, удостовери казаното от Песков. Според Подоляк Русия към този момент демонстрира по-градивна позиция в полемиките и признаци за ценене на украинската позиция.

- Руските войски се приготвят за нови офанзиви, оповестиха от щаба на украинската войска. Ударите по Харков, Суми и киевските покрайнини се чака да продължат и през днешния ден. Остава тежка обстановката в Мариупол, където опитите за евакуация се провалят заради нарушение на договореностите за прекъсване на огъня.

- Войната в Украйна е покруса, която би трябвало да бъде спряна или ще има световна продоволствена рецесия, защото цените на торовете в международен мащаб към този момент са прекомерно високи за доста фермери. Това сподели в понеделник пред " Ройтерс " един от най-големите производители на торове и на въглища - Андрей Мелниченко. 50-годишният Мелниченко, който е руснак, само че е роден в Беларус и има украинска майка, е в санкционния лист на Европейски Съюз, посредством който бяха замразени активи на доближени олигарси в опит да принуди Путин да промени курса.

Мелниченко, който е най-големият производител на амониев нитрат и на въглища в Русия посредством фирмите си " Уралхим " (Uralchem), споделя, че " една от жертвите на тази рецесия ще бъдат селското стопанство и храните ", както и че повишаването на торовете ги прави недостъпни за фермерите, което заплашва от ниска годишна продукция.

В събота италианските управляващи конфискуваха яхтата на Мелниченко, която е най-голямата ветроходна яхта в света и се прави оценка на 530 млн. $.

- Организация на обединените нации прикани съветската войска да спре офанзивите против лечебни заведения
Седем лечебни заведения в Украйна са били разрушени от началото на съветската инвазия, съобщи украинският здравен министър Виктор Ляшко, представен от Укринформ. Материални вреди са нанесени на още 104 здравни заведения. Шестима медици са били убити, а 12 са били тежко ранени при артилерийски обстрел, добави той.

- Световната здравна организация, Фондът на Организация на обединените нации за популацията и детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) приканиха да се постави неотложно завършек на нападенията против обекти от здравната система на Украйна, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Ударите по здравни обекти лишават живота на пациенти и лекари и лишават хиляди от здравни грижи, акцентират в взаимно изказване организациите на Организация на обединените нации.

- Международният валутен фонд (МВФ) счита, че Русия може да разгласи дефолт по външния си дълг, откакто огромна част от валутните й запаси бяха блокирани от западни наказания. " Вече не считаме дефолт на Русия за необикновен ", сподели в изявление за Си Би Ес изпълнителният шеф на фонда Кристалина Георгиева. Тя уточни, че заради наложените наказания страната е изложена на риск от дълбока криза. Въпреки че разполага със средства да обслужва дълга си, Москва няма достъп до тях.

- Украйна заяви още за тежък обстрел на Чернигов, североизточно от столицата и офанзиви против южния град Николаев, където са били убити девет души.

- Британското военно министерство заяви, че руснаците се пробват да обходят пристанище Николаев, с цел да доближат Одеса, само че от Киев оповестиха, че украинските войски са подхванали контранастъпление.

- Повече от 5550 души са съумели да се изтеглят посредством 9 филантропични коридора в неделя, заяви вицепремиерът Ирина Верешчук. Близо 4000 са евакуирани от градове в Киевска област.

- Блокираните стотици хиляди поданици на изцяло обсадения Мариупол са изправени пред дефицит на храна и артикули от първа нужда, а от градския съвет оповестиха, че броят на цивилните жертви в града към този момент е 2187.
Няколко опита за евакуации от там се провалиха поради нарушавания на контрактувани прекратявания на огъня. Турски жители още са в капан в джамия в града, след обстрел на постройката в събота. Турското държавно управление е помолило Русия да помогне за евакуацията им.

- В близкото до столицата градче Ирпин беше погубен американски боен сътрудник - Брент Рено, до момента в който отразява по какъв начин бежанци напущат града.

- В отговор на разширението на съветската атака Съединени американски щати обявиха, че ще засилят икономическия напън върху Москва и предизвестиха Китай да не оказва помощ на руснаците да избегнат западните наказания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР