Демонстрация пред Съдебната палата в София настоя транс хората в

...
Демонстрация пред Съдебната палата в София настоя транс хората в
Коментари Харесай

Гладни за нашите права. Демонстрация поиска транс хората да могат да променят правния си пол

Демонстрация пред Съдебната палата в София настоя транс хората в България да получат опция за юридическа смяна на пола. Събитието съобщи и поддръжка за транс дамата Габриела Банкова , която предишния понеделник на същото място.

Това се случва на осмия ден от гладната стачка на Банкова. Тя стачкува против съда, който не ѝ разрешава да промени пола си по документи - от мъжки, който ѝ е избран по рождение, в женски, с който тя се разпознава.

При транс хората няма съвпадане сред биологичния пол и този, с който се разпознават. Според Световната здравна организация (СЗО) това не е болест или психическо разстройство, а вариация на половата еднаквост.

От началото на стачката насам Банкова не се храни и спи на стълбите пред Съдебната палата.

В понеделник в нейна поддръжка се събраха над 100 души , които настояха правата на транс хората в България да бъдат уредени.

Основното искане на демонстрацията беше да се вкара правна рамка в българското законодателство, която урежда признаването на пола, с който транс хората се разпознават.
 Габриела Банкова, която разгласи гладна стачка на стълбите пред Съдебната палата. Стачката ѝ продължава от предишния понеделник насам.
„ С мълчанието не вършим нищо, а с наличието си вършим всичко. Поглеждаме напред към една България, в която правата на транс хората са уредени, в която не ни е боязън да вървим по улиците “, сподели при започване на събитието Робин Златаров от фондация „ Билитис “, който беше измежду уредниците.

След него думата взе Банкова, която беше посрещната с овации от протестиращите. „ Добре пристигнали в моя дом “, сподели тя от стълбите пред Съдебната палата и добави:

„ Не можем повече да се борим поотделно, не можем повече да бъдем сами. От през днешния ден нататък най-сетне България ще чуе за нас, ще разбере, че ние сме съществували постоянно и ще продължим постоянно да съществуваме. И ще разбере, че ние също имаме правото на своето достолепие, на своята горделивост и на своите права. “

В четвъртък и отведена в Първо районно ръководство поради това, че няма документ за идентичност.
 Плакат с надпис „ Човешки права “ беше подложен на оградата пред Съдебната палата.
В деня, в който разгласи гладната си стачка, Банкова унищожи персоналната си карта. Пред Свободна Европа тя сподели, че не може да употребява този документ, тъй като данните в него не дават отговор на нейната еднаквост и на метода, по който се показва в обществото.

„ Дали с гладна стачка, дали с митинги, дали с твърдоглавие против всички тези хора, които считат, че не би трябвало да сме тук - ние ще се борим “, сподели Банкова на събитието в понеделник.

„ Ще отстояваме нашата горделивост и достолепие. Ние сме гладни за нашите права, ние сме гладни за тъждество. Не сме гладни единствено и само за храна. “

Банкова е направила физическия си преход към женски пол, а от две години и половина води правосъдни каузи, с цел да може смяната да се отрази и в персоналните ѝ документи. До момента съдът не е разрешил това да се случи.

Почти всички каузи на транс хора, които се пробват да трансформират юридическия си пол, приключват с отвод. Причината е тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от февруари тази година. С него на транс хората в България.
 „ Светът може да се промени, само че няма да го направи самичък “, гласи един от плакатите на демонстрацията.
Върховен касационен съд постанова идентичното използване на законите от всички съдилища в страната. Преди неговото решение множеството сходни каузи завършваха в интерес на транс хората.

Тогава съдилищата се позоваваха на Закона за българските документи за идентичност, Европейската спогодба за правата на индивида, както и на практиката на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ).

Европейски съд по правата на човека има две неоправдателни решения против България поради неналичието на правна процедура за юридическа смяна на пола на транс хората.

Несъответствието сред документите и идентичността на транс хората затруднява техния достъп до трудовия пазар, здравната система и пътуването зад граница.

През февруари на същото място в София се организира, който също настоя правата на транс хората в България да бъдат по-добре уредени.

 “Няма различен метод ”. Габриела и нейната гладна стачка за заслужен живот на транс хората  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР