“Демократична България влиза в предизборната кампания с темите, които произтичат

...
“Демократична България влиза в предизборната кампания с темите, които произтичат
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: В ДБ разглеждаме кризите като възможности

“Демократична България ” влиза в предизборната акция с тематиките, които произтичат от полезностите на хората, които съставлява, а също по този начин с ясното схващане по какъв начин проблемите да бъдат решени. Това съобщи някогашният правосъден министър Надежда Йорданова в предаването “Седмицата ” на радио “Дарик ”.

Освен върховенството на правото, нови основни тематики пред бъдещето на България са геополитическата ориентировка, енергийната самостоятелност, както и подобряването на икономическата среда и основаването на условия за по-силна частна самодейност и стопански напредък.

„ Трябва да реализираме повече конкуренция, повече икономическа независимост, както и повече гаранция за бизнеса и стопанската разпоредителност на хората. Не бива страната ни да бъде оттласната на изток и към повече авторитаризъм “, разяснява Йорданова, която оглавява две листи на “Демократична България ” - в столичния 23- МИР и в Русе.

Според нея хората би трябвало и бизнесите да са спокойни и да одобряват рецесиите като благоприятни условия, тъй като от “Демократична България ” имат доста явен проект по какъв начин да бъдат подкрепени. “Наистина има потребност от поддръжка, тъй че нито един човек или бизнес да не остане отвън борда в тази стихия от рецесии. Това става посредством целенасочена и съответна поддръжка, а не посредством разпределяне на пари на правилото на хеликоптер “, сподели тя.

Като образец за недобре осъществяване антикризисно решение тя даде подпомагането на притежателите на частни коли поради високите цени на горивата. „ Човекът, който в действителност не може да си зареди резервоара и не може да си разреши да отиде да се погрижи за градината, съпоставен с индивида със безценен западен автомобил получават една и съща поддръжка. А това не е положително решение, тъй като зарежда инфлацията и би трябвало да бъде променено “, разяснява тя.

Надежда Йорданова изрази страдание, че не е достигнало парламентарното време, с цел да може да се завърши работата по дефинирането на енергийната беднотия. „ Следващият парламент би трябвало, наред с ограниченията за ограничението на инфлацията, да се захване и с това “, сподели Йорданова.

За нея в бизнес средата има две огромни групи проблеми. „ От една страна бюрокрацията на администрацията, която се показва в тежки регулаторни режими, мудна и непрозрачна, което е прозорец към корупция или друго безчинство от страна на администрацията “. Според Йорданова това се бори с повече цифровизация и с промяна на администрацията, тъй като процесите би трябвало да бъдат бързи, ясни и транспарантни. „ От друга страна стои отбраната на собствеността от зловредни въздействия. Освен това хората да могат по-бързо да вземат решение своите търговски разногласия, да има прокуратура, която да не може да бъде употребена като бухалка по отношение на даден бизнес ”, добави тя.

Според Йорданова сега най-голямата опасност пред България са проядените от корупция и нереформирани институции – както от позиция на външната сигурност, по този начин и на вътрешната. „ Затова ние от Демократична България работим за чисти от корупция и за стабилно реформирани институции “, сподели тя.

Надежда Йорданова съобщи, че за провеждането промените и да бъдат устойчиви се изисква политическа воля, само че и време. „ Нереформираните системи се съпротивляват от вътрешната страна. Затова би трябвало да сме подготвени за това и да работим да преодоляваме това противодействие без да се отхвърляме и да търсим и още по-добри решения. А това би трябвало да се случи във всички системи, които дават отговор за сигурността и вътрешния ред “, добави тя.

Бившият правосъден министър беше безапелационна, че би трябвало да се направи проверка за определяне на корупционни схеми, само че от способените институции и по легален метод. Според нея не е работа на Народното събрание да раздава правдивост.

„ В идващия парламент би трябвало да довършим започнатото и фактически да създадем дейно законодателство, което да даде устойчиви институции и положителни законодателни принадлежности за проверяващите. Трябва да се направи разбор за това кои са най-големите корупционни язви и в случай че те не са покрити със законова отминалост, да им се търси отговорност. Не би трябвало да се ограничаваме в политически мандати или различен неестествен времеви интервал “, сподели тя.

Тя посочи, че за късото време, което имаше последното държавно управление, “Демократична България ” реализира триумфи, които ще дадат своето отражение за в бъдеще. Дадена беше повече автономия на европейските делегирани прокурори, с цел да могат да си свършат по-добре работата, защото българските жители имат потребност от правдивост за милионите откраднати от европейските средства. Йорданова открои закриването на профилираното правораздаване - тази „ изкривена част от правосъдната система, която пречеше да се ползва един закон за всички и създаваше бухалка на властта. “ Тя посочи и новата разпоредба за условията за придобиването на висше обучение по право, което е ориентирано към бъдещето на страната.

В коментар за основния прокурор Надежда Йорданова раздели казуса на систематичен и личностен. От една страна, съгласно нея, в България е невероятно да се ревизира на процедура отговорността на основния прокурор щом той пристъпи закона или когато урони престижа на правосъдната власт. Тя напомни и процедурата за отстраняването му във Висшия правосъден развой. „ Процедурата, която организирах мисля, че сподели ясно това “, добави тя.

Според нея Иван Гешев не става за основен прокурор. “Той няма нито професионалните, нито нравствени качества да стои на върха на тази пирамида. Защото към сегашния миг българската прокуратура съставлява пирамида, на чийто връх стои основният прокурор.Това не може да бъде по този начин и това е проблем, който би трябвало да решим “, разяснява Йорданова.

На въпроса по какъв начин са структурирани листите на “Демократична България ” за идните избори, Надежда Йорданова описа, че са си сложили за цел да търсят оптималната поддръжка за своите цели. Също по този начин е увеличено локалното посланичество в листите и наличието на дами в политиката, тъй като съгласно тях по-широкото посланичество на дамите води до по-добър спор, по-добри и по-устойчиви решения за хората.

Йорданова прикани 18-годишните да гласоподават за “Демократична България ”, тъй като по този начин ще гласоподават за своето бъдеще, за една съвременна България, която е в цифровия 21-ви век. „ Осемнайсет годишните знаят какво е положително за страната ни и съм уверена, че ще поддържат една по-модерна, цифрова и чисто от корупция България “, добави тя.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР