“Демократична България ще работи за рестартиране на парламентарната демокрация и

...
“Демократична България ще работи за рестартиране на парламентарната демокрация и
Коментари Харесай

Иванов: Ще рестартираме парламентарната демокрация

“Демократична България ” ще работи за рестартиране на парламентарната народна власт и за задачата ще беседва с всички партии, като се изключи “Възраждане ”. Тази позиция изрази в изявление за българското издание на “ ”, представен от Българска телеграфна агенция,съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов, оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ".

“Задачата на този парламент - в случай че бъде излъчена изпълнителна власт - е да употребява това време, с цел да рестартира всички тези детайли на парламентарната република. Тоест, да бъде направена конституционната промяна като върхова изява, а дружно с това да се организира поредност от други промени, свързани както със статута на службите, по този начин и с партийното финансиране. Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, тъй че да имаме консенсус по какъв начин ще гласуваме в България, с цел да имаме доверие в изборния развой. Трябва да се преразгледа антикорупционното законодателство, да се преразгледа и добави статутът на регулаторите, тъй че да подсигуряваме висок интегритет и професионализъм на екипите ”, съобщи Иванов. И дефинира постигането на тези задания като един мини политически и институционален преход, при който държавните институции да бъдат рестартирани и страната да се модернизира.

По думите на водача на “Да, България ”, в Народното събрание се обрисува най-малък консенсус за промени в конституцията в две посоки. Едното е преструктуриране на Висшия правосъден съвет, с което да се подсигурява независимостта на съдилищата по европейски стандарти. Същевременно преформатиране на прокурорската квота в кадровия орган, с което да се подсигурява ефикасна отчетност на държавното обвиняване пред обществото.

Втората порция конституционни промени е премахването на функционалността на основния прокурор като център на власт, като или непосредствено се заличи тази служба, или тя бъде лишена от йерархичните си пълномощия, посредством които този, който я заема получава голям брой официални и неофициални лостове на въздействие и се трансформира в параполитически състезател. Ще се работи още за въвеждане на директна конституционна тъжба и за преосмисляне модела на служебните държавни управления, с цел да не се позволява повече възникването на квази президентски режим като в този момент., уточни Иванов.

На въпрос, дали в името на всички тези промени от ПП-ДБ е трябвало да седнат на една маса дружно с Движение за права и свободи, Христо Иванов отговори: “За тази цел, за това, което разказвам като стратегия за рестартиране на парламентарната република и предоговаряне на обществено-политическия контракт в България, ние в действителност би трябвало да седнем на една маса с оптимално необятно показани пластове от българското общество през партиите, показани в Народното събрание. То не е просто аритметичен проблем на събиране на гласове, без които това не може да се случи. Не, става дума за устойчивостта на това наше изпитание. Нека отново да подчертая: сега тук върви преход, за който е належащо огромно изпитание. ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР