Демократична България предложи на Централната избирателна комисия конкретни решения и

...
Демократична България предложи на Централната избирателна комисия конкретни решения и
Коментари Харесай

Демократите предлагат на ЦИК ред за независим одит на машините за изборите

" Демократична България " предложи на Централната изборна комисия съответни решения и ред за осъществяване на самостоятелен одит на машините , с които ще се гласоподава на 4 април, както и за даване на достъп до данните от флашпаметите им в изборната нощ.

От Демократична България показват, че през януари е била оповестена методика, по която Държавната организация " Електронно ръководство ", Българският институт по метрология и Българският институт по стандартизация ще удостоверят сходството на машините с условията на Изборния кодекс и с техническата спецификация. Това обаче съгласно тях е единствено част от задачата по гарантиране на прозрачността на процеса.

От партията открояват и смисъла на цялостната оценка на качеството и сигурността на машините, като за задачата се минава и през инспекция за непредвидени проблеми, които не са категорично включени в техническата спецификация. По тази причина " Демократична България " предлага на ЦИК съответен ред, по който работата на виновните институции да бъде допълнена от външни специалисти, в това число представители на партиите и обединенията, участващи в изборите.

Предлага се информацията от флаш паметите на машините да бъде оповестена в действително време, след обработка в районните изборни комисии, и да включва истинските данни, в това число за електронен автограф, криптографски хешове и други. Според Демократична България това ще разреши всеки да се увери в достоверността на данните от машините и да ги отнесе към данните в съответните секционни протоколи.
 ЦИК избра кой ще достави машините за гласоподаване
ЦИК избра кой ще достави машините за гласоподаване

Одобреният претендент е " Сиела Норма "

От Демократична България оферират следния ред за издание на данните в действително време след привършване на изборния ден:

Ред за одит на машините от самостоятелни специалисти

Набиране на специалисти - те биват 5 типа: поканени от ЦИК, поканени от ДАЕУ, подали заявление за включване в одита, представители на неправителствени организации, записали наблюдаващи на най-малко 2 от последните 4 избора, и представители (до 2-ма) на партии и обединения, подали документи за присъединяване в изборите.

Заявленията съдържат три имена, ЕГН и автобиография и се подават до ЦИК на книжен притежател или по електронен път.

За да бъде позволен един специалист, би трябвало да има най-малко 5 години опит в ИТ бранша.

Не се позволяват чиновници на останалите участници в процедурата за доставка на машини, както и лица, свързани с тях.

Организиране на помещение и логистика
С оглед на изключителната епидемиологична конюнктура би трябвало да има стеснен брой специалисти по едно и също време в едно помещение. Помещенията би трябвало да се проветряват и дезинфекцират постоянно. Машините би трябвало да бъдат предоставени с конфигурирана дефинитивна версия на потребления програмен продукт На един специалист (или двойка експерти) се дава достъп до най-много две машини за сумарно 40 часа. Достъпът до машини са резервира посредством онлайн формуляр Помещенията работят с разширено работно време, от 8.00 до 22.00 ч всеки ден. ЦИК и ДАЕУ обезпечават наблюдаване на процеса, в. това число видеонаблюдение.
Одит
ЦИК дава канал за връзка сред всички включени специалисти. ЦИК и изпълнителят дават наличната документи на специалистите. Всички позволени до машините специалисти попълнят декларация за единодушие с разпоредбите, избрани от ЦИК, както и декларация за конфиденциалност. Декларацията не следва да лимитира специалистите да разгласяват своите наблюдения, откакто са ги споделили с ЦИК и изпълнителя за обзор, както и с други специалисти. Всеки специалист се предизвиква да напише отчет по образец, избран от ЦИК. Всички самостоятелни отчети се обобщават и разгласяват. На специалистите се дава административен достъп до машините.  За Андреев въпросът за машинното гласоподаване не е
За Андреев въпросът за машинното гласоподаване не е " дали? ", а " по какъв начин? "

Той е безапелационен, че би трябвало да има написани правила

Ред за даване на достъп до портативните флаш памети в РИК:
След като бъдат обработени в РИК, данните от флаш паметите се изпращат в обществено онлайн вместилище Адресът на общественото вместилище се оповестява на интернет страницата на ЦИК Данните за всяка секция са в обособена папка с название - кодът на секцията Данните наложително включват всички данни за криптографска отбрана на интегритета (електронни подписи, криптографски хешове и др.) Ако са криптирани, нужните за декриптиране ключове се поставят във всяка папка. Ако ключът е общ за всички машини, той се слага в обособена папка. В хранилището се качват както криптираните, по този начин и декриптираните данни Изпращането по т.1 се прави при наблюдаване от страна на регистрирани наблюдаващи, покровители и политически представители в РИК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР