“Демократична България поиска Министерството на културата да обяви Пловдивския панаир

...
“Демократична България поиска Министерството на културата да обяви Пловдивския панаир
Коментари Харесай

ДБ цака ГЕРБ и Георги Гергов – иска Пловдивският панаир да е паметник на културата

“Демократична България ” изиска Министерството на културата да разгласи Пловдивския панаир за колективен монумент на културата от локално значение. Това стана ясно от изказване в коридорите на Народното събрание депутати и общински съветници на Демократична България от Пловдив.

Двамата депутати на Демократична България от Пловдив град и от Пловдивска област – Христо Иванов и Йордан Иванов, подадоха писмо в Министерството на културата с гледище “Международен панаир Пловдив ” да бъде разгласен за колективен монумент на културата с локално значение.

“Това ще попречва събарянето на палатите и започване на огромно строителство върху 350 декара съвсем в централната градска част, директно до реката ”, сподели Йордан Иванов. И предизвести, че в случай че страната не си свърши работата, жители ще предизвикват подписка със същото искане до Националния институт за недвижимо културно завещание.

“Водим тежка борба в Пловдивския общински съвет за опазване на панаира против почетния консул на Русия Георги Гергов, който по всякакъв начин се пробва да го превземе ”, сподели съпредседателят на “Демократична България ” Атанас Атанасов. 

Председателят на групата на общинските съветници на “Демократична България ” в Пловдив Веселина Александрова разгласи, че с напъните на сътрудниците ѝ на 9 януари се привиква нова сесия на общинския съвет, на която да бъде избавен панаирът от ръцете на Гергов. Тя прикани този път съветниците от ГЕРБ да се явят на работа, откакто не пристигнаха на съвещанието на 3 януари и го провалиха заради липса на кворум.

Реклама

“В този проблем виждаме дългогодишно взаимоотношение сред управлението на ГЕРБ и две ръководени от нея общини – Пловдив и Варна, и Георги Гергов, което е проява на корупционните процеси у нас ”, сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. Той прикани общинският съвет на Пловдив да не пропуща последния си късмет на 9 януари да попречи на цялостното прекачване на тази перла на българското стопанство и на Пловдив в ръцете на Гергов.

“Искаме от това място, от Народното събрание, да се обърнем към политическото управление на ГЕРБ и персонално към Бойко Борисов: не правете това, не участвайте в окончателното харизване на панаира на Гергов сега, в който се пробвате да убедите и България, и интернационалната общественост, че сте евроатлантическа мощ, тъй като дали сте такава се познава по дейностите ви, не по изказванията.

Мобилизирайте общинските си съветници, пратете ги на работа на 9-и и дано те да гласоподават срещу преодоляването на панаира от Гергов. ”

Адвокат Веселина Александрова, която разкри схемите за придобиване на Панаира от Гергов и организира борбите за спасяването му, описа в резюме историята на прилапването.

Преди 15 години над 50% от Панаира е предоставена в ръцете на Георги Гергов, който гледа на него като строителна площадка. През 2015 година министър председателят Бойко Борисов трансферира акциите на страната от 49% от панаира на Пловдив – 20%, и на Варна – 29%. Идеята е пловдивският дял да бъде предаден на Гергов в подмяна на 6 дка за построяването на опера , а Варна също да му ги съобщи против 3 дка в центъра на града.

Сделката не се случва поради огромен публичен отпор в Пловдив и Борисов поисква акциите назад. Пловдив ги връща, само че Варна – не, макар решение на локалния общински съвет. Така тези акции остават и до през днешния ден “на трупчета ” във Варна, като кметът от ГЕРБ се пробва още веднъж да ги даде на Гергов. Който със 79% надзор над сдружението, ръководещо Панаира, ще може да се разпорежда с него както пожелае и да го трансформира в нов жилищен квартал.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР