“Демократична България има идея за Закон срещу троловете в интернет.

...
“Демократична България има идея за Закон срещу троловете в интернет.
Коментари Харесай

ДБ предизвиква Зукърбърг и Мъск: Дясната коалиция иска Закон срещу троловете в интернет

“Демократична България ” има концепция за Закон против троловете в интернет. Темата разяснява депутатът от Демократична България и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов в ефира на " Здравей, България " по Нова тв.

“Ние предлагаме в предизборна конюнктура обществените мрежи да са длъжни да ползват ограничения за идентифицирането на неистинен профили ”, сподели Божанов. От партията са показали няколко образци за идентификация на подправени профили. Те са такива, които употребяват: VPN, с цел да заобиколят някакви ограничения; подправени профилни снимки; противоречие в имената; потребление на друга писменост при регистрация и др. 

Според Божанов мнозина, които споделят непопулярно мнение онлайн считат, че ще бъдат глобени. Депутатът обаче изясни, че те не влизат в категорията на “троловете ”. 

“Троловете са неистинен профили - регистрирани от хора, които не са това, направени са от човек или компания ”, изясни той. “Няма да е цензура. Водещият принцип е да запазим свободата на словото. Това значи освен да публикуваме какво мислим, а някой да не го удави в агитация, да не го задуши посредством докладване ”, уточни още Божанов. 

Според него обществената мрежа Фейсбук разполага с нужния запас да ползва сходни ограничения и да глоби троловете като отстранява техните профили. 

Божанков даде още няколко образеца за идентификация на подправени профили. Като такива той уточни ниските равнища на “харесване ” на даден пост, който обаче има доста “споделяния ”; всеобщо присъединение към групи незабавно след регистрация; както и всеобщо прибавяне на другари, които не са свързани посред. 

Ако след докладване на подправен профил, той не бъде отстранен от Фейсбук, компанията ще бъде глобена с % от световния годишен оборот, изясни още Божанов. “Така планува европейският правилник, на база на който стъпваме, с цел да уредим това нещо. Така че има тласък да се съблюдава ”, уточни той.

Фейсбук, Twitter и YouTube са главен източник за информация на хората в Западния свят. Почти всеки руснак е с профил във ВКонтакте, а китайският TikTok е на път да превземе света.

Социалната мрежа на Марк Зукърбърг продължава да е най-популярната в света. Общият брой на потребителите й надвишава 3,5 милиарда души. Всеки месец в уеб страницата влизат 2,9 милиарда души от целия свят. Фейсбук, дружно с Instagram, Messenger и WhatsApp, е благосъстоятелност на Meta Platforms.

Илон Мъск е новият притежател на Twitter. Социалната мрежа има към 320 милиона консуматори. На фона на Фейсбук това е много малко, само че Twitter е най-използваната обществена мрежа от политици и звезди.

Китайската компания ByteDance е притежател на TikTok. В края на своя мандат президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска китайците да се откажат от американския сегмент на TikTok. Компанията бе застрашена със наказания, в случай че не се подчини. ByteDance обявиха подготвеност да изпълнят настояването на Тръмп. Въпреки това китайците не престават да са 100-процентови притежатели на TikTok.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР