Демократът Рафаел Уорнък спечели преизбирането си за Сената на САЩ

...
Демократът Рафаел Уорнък спечели преизбирането си за Сената на САЩ
Коментари Харесай

Демократите спечелиха балотажа в Джорджия и Сената в САЩ

Демократът Рафаел Уорнък завоюва преизбирането си за Сената на Съединени американски щати в оспорван балотаж в щата Джорджия, като победи републиканеца и някогашна футболна звезда Хершел Уокър, съобщи Ройтерес.

При 99% преброени гласове той води пред Уокър с 50,8% на 49,2%, съгласно Edison Research.

С успеха Уорнък обезпечава на демократите безусловно болшинство в Сената до края на мандата на президента Джо Байдън. В рамките на няколко години демократите ще имат болшинство в Сената от 51-49 гласа, като ще завоюват едно място от настоящето систематизиране 50-50 с успеха на Джон Фетерман в Пенсилвания. Правителството обаче ще бъде разграничено, защото републиканците ще имат контрола над Камарата на представителите, напомня АП.

Резултатът утвърждава Джорджия като щат, който сигурно ще играе значима роля в президентските избори през 2024 година През последните две години демократите към този момент завоюваха три сенаторски съревнования в някогашната републиканска цитадела, а президентът демократ Джо Байдън завоюва щата през 2020 година

" Нека да честваме за малко на тази планина. Нека потанцуваме, тъй като го заслужаваме. Но на следващия ден се връщаме назад в долината, с цел да свършим работата ", съобщи Уорнък, баптистки просветител, пред ликуваща навалица от последователи.

Поражението на Уокър е крах и за Доналд Тръмп, който се стреми към номинацията на републиканците, с цел да се кандидатира още веднъж за Белия дом през 2024 година Бившият президент поддържа Уокър и десетки други високопоставени републиканци на тазгодишните междинни избори, само че завършва с разнопосочни резултати в най-конкурентните си надпревари.

Кампанията на Уокър беше придружена от многократни гафове. Като гневен бранител на абортите, той беше преследван и от известия, че е платил на няколко някогашни приятелки да създадат аборт - изказвания, които той отхвърляше.

Уорнък посочи тези опасения в предизборните си изяви и в телевизионните си реклами, които трансфораха конкуренцията в най-скъпата за междинния сезон през 2022 година, с изхарчени над 400 млн. $.

" Сега няма да се извинявам, тъй като водихме пъклен тежка борба ", съобщи Уокър пред поддръжници, когато се призна за надвит.

Сега, когато демократите имат болшинство от 51 места в 100-местния Сенат, ще бъде малко по-лесно напредването на претендентите на Байдън за правосъдни и административни постове.

Голяма част от законите към момента ще изискват поддръжката на републиканците. Но с един спомагателен глас в запас демократите може да не се нуждаят постоянно от съдействието на центристките сенатори Джо Манчин и Кирстен Синема, които постоянно бяха в несъгласие с партията си, до момента в който демократите се опитваха да прокарат амбициозната законодателна стратегия на Байдън през последните две години.

Те обаче ще се сблъскат с по-сериозна бариера в Камарата на представителите на Съединени американски щати, откакто републиканците завоюваха малко болшинство на 8 ноември, въпреки и да не доближиха " алената вълна ", която някои в партията предвидиха, оповестява Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР