Демографското развитие на България е най-голямото предизвикателство пред бъдещето на

...
Демографското развитие на България е най-голямото предизвикателство пред бъдещето на
Коментари Харесай

Къде е ключът за справяне с демографската криза в България?

Демографското развиване на България е най-голямото предизвикателство пред бъдещето на страната. Това се затвърждава и от резултатите от преброяването на популацията, съгласно които страната е изгубила близо 850 000 поданици за 10 години. А загубата е както в огромните градски центрове, по този начин и в дребните общини.

За адресират този проблем, представители на държавното управление, държавните институции, бизнеса, синдикатите и специалисти се събират за втора поредна година в търсене на най-адекватните решения. Те би трябвало да намерят решение на казуса с ниската раждаемост и загубата на положителни фрагменти.

Това изпитание ще бъде направено по време на второто издание на националната конференция „ Демографията няма цена “, на която ще се разисква и ще се търси решение на отрицателната демографска наклонност в България. Събитието се провежда за втора поредна година от ДНК (Движение за национална кауза), Economic.bg и платформата Bulgaria Wants You.

Дискусията ще се организира на 12 юни в София Тех Парк и ще се излъчва онлайн онлайн.

По време на националната полемика и тази година планираме да представим резултатите от огромно социологическо изследване, в партньорство с организацията за пазарни изследвания JTN, с което да изследваме настройките на младежите за кариера и живот в България “, разяснява Моника Иванчовска, действен шеф на платформата Bulgaria Wants You.

Миналогодишното национално представителното социологическо проучване, направено от организация „ Тренд “, по поръчка на ДНК, сподели, че ниските приходи са измежду най-сериозните проблеми в страната и равнището им е посочено като причина за емиграция от 91% от интервюираните. Проучването сподели още, че едвам 11% от българите са осведомени с актуалните ограничения и държавни документи за справяне с демографската рецесия в България.

Екипът на ДНК тогава събра и девет оферти, които да бъдат приспособени в България и които към този момент се ползват в страни като Полша, Италия, Унгария и други. В неспокойната политическа среда през последната година обаче те по този начин и не влязоха в полезрението на политиците.
9 съответни ограничения за справяне с демографската рецесия в България
Националната полемика „ Демографията няма цена “ и кариерният конгрес „ София: Кариера и живот – за какво в България? “, който ще се организира на 11 юни в София Тех Парк, са под патронажа на вицепрезидента на Република България – Илияна Йотова.

Събитията се реализират с генералното партньорство на „ Кауфланд България “.

Основен спонсор на националната полемика е „ Асарел-Медет “ АД.

Медиен сътрудник е bTV Media Group. 

 Демографията няма цена - 12 юни 2023 година
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР