“Делтата на кратера Йезеро обещава да бъде същинско геологично пиршество

...
“Делтата на кратера Йезеро обещава да бъде същинско геологично пиршество
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА Пърсъвиърънс най-сетне пристигна в района на древната марсианска делта

“Делтата на кратера Йезеро дава обещание да бъде същинско геологично угощение и съставлява едно от най-хубавите места на Марс, където можем да търсим следи от отминал миниатюрен живот ”, заяви ръководителят на научния отдел на НАСА Томас Зърбъкън. “Отговорите са там – и екипът на “Пърсъвиърънс ” е подготвен да ги открие ”. 

Пресъхналата делта действително съставлява солидно скупчване на скали и седименти с ветрилообразна форма на мястото където тогавашната река се е вливала в езерото. Нейното проучване е висш приоритет за научния екип, защото финозърнестите седименти, насъбрани в основата ѝ, са отличното местоположение, където евентуално биха могли да бъдат открити фосилизирани следи от живи организми.

“Ние наблюдавахме делтата от разстояние в продължение на повече от година, до момента в който изучавахме кратерното дъно ”, показа откривателят Кен Фарли от Калифорнийския софтуерен институт. “Към края на бързото ни напредване най-накрая бяхме в положение да я доближим и да заснемем фотоси с все по-големи елементи, разкривайки къде можем да изучим тези значими скали ”.

Т.нар. акция “Делта Фронт ” стартира публично на 18-ти април с напредване на марсохода в югозападна и западна посока. Целта на тази акция е “Пърсъвиърънс ” да разузнае най-хубавият маршрут, откъдето може да се изкачи върху делтата, която се извисява на 40 метра над кратерното дъно. Налице са две благоприятни условия, наречени Нос Нукшак и Празнината Хоуксбил, откъдето евентуално марсоходът може да стартира катеренето. Засега екипът клони към Хоуксбил, само че проектите могат да се трансформират откакто бъдат получени още данни.

Но без значение кой маршрут бъде определен, екипът ще организира подробни научни проучвания, като също по този начин ще бъдат взети скални проби по пътя нагоре. Същото ще бъде направено и по време на спускането. Очаква се “Пърсъвиърънс ” да събере осем проби в границите на половин земна година, до момента в който трае акцията “Делта Фронт ”.

След това “Пърсъвиърънс ” още веднъж ще изкатери делтата, евентуално по другия маршрут, с цел да извърши акцията “Делта Топ ”. Тя също ще продължи към половин година.

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР