Делта вариантът на COVID-19, познат като индийки, може да доведе

...
Делта вариантът на COVID-19, познат като индийки, може да доведе
Коментари Харесай

Д-р Вълков: Изградихме имунно население чрез преболедуване, а не чрез ваксинация

Делта разновидността на COVID-19, прочут като индийки, може да докара до нов пик в заболеваемостта наесен, само че няма да се доближат равнищата от предните две талази. Това съобщи в „ Лице в лице “ инфекционистът доктор Трифон Вълков.

По думите му сега няма доста новозаразени, тъй като огромна част от популацията се е сблъскало към този момент с коронавирусната зараза или се е ваксинирало. Той добави, че високите температури също въздействат върху слабото разпространяване сега.

„ Няма по какъв начин да съпоставяме България и Англия. Ние като население сме колкото половин Лондон. Нашата здравна система не можем да я съпоставяме с тяхната, немислимо е, неуместно е. Това, което ни отличава от западните страни е, че огромен % от популацията към този момент се е срещало с вируса, което дава опция за ниска заболеваемост “, изясни доктор Вълков.

Инфекционистът изясни, че от клинична позиция признаците при другите разновидности не се разграничават, само че от към лабораторна – новите разновидности съдържат по-висок вирусен товар. Именно това е и повода те да са по-заразни.

„ Одобрените в Европейски Съюз ваксини пазят против новите разновидности, само че не в идентичен %. При слагане на две дози „ АстраЗенека “ има към 70% отбрана към делта вид. При две дози „ Пфайзер “ – 88%, по публични данни “, съобщи специалистът.

Той съобщи, че страната ни е доста близо до груповия имунитет от 70%. И в случай че се провежда добра имунизационна акция, наесен може да няма нова вълна на болестта. „ Ние платихме по-лошата цена, изградихме имунно население не посредством имунизация, а посредством преболедуване “, добави инфекционистът.

Д-р Вълков изясни, че се приготвя обединен протокол за лекуване на COVID-19. По думите му пациентите с разнообразни болести би трябвало да се лекуват по друг метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР