Делото за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман да

...
Делото за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман да
Коментари Харесай

Цацаров поиска Полфрийман да се върне в затвора

Делото за условното предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман да бъде обновено, а осъществяването на определението, с което той беше пуснат от пандиза, да бъде спряно. Това изиска основният прокурор Сотир Цацаров от Върховния касационен съд (ВКС).

Днес до основния прокурор е била изпратена молба от родителите на убития Андрей Монов – Аксения и Христо Монови. Близките на Монов също са поискали обновяване.

В настояването си за обновяване на делото Цацаров декларира, че определението на тричленния състав на Софийския апелативен съд (САС), с което беше освободен предварително наказаният за ликвидиране Полфрийман, е постановено при значително нарушаване на процесуалните правила. Според Цацаров съставът е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение.

Главният прокурор показва и че нарушаването е значително, тъй като слага ограничавания пред възможната инспекция на правосъдния акт. Според член 419, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, на обновяване подлежат всички влезнали в действие присъди и решения, само че не всички избрания.

В настояването си до Върховен касационен съд основният прокурор показва и че постановеният правосъден акт има темперамент на решение, доколкото съображение за произнасянето на съда е била тъжба на бранителя на Полфрийман против определението на градския съд, с което му беше отказано предварително освобождение.

В настояването си Цацаров показва и че ръководителят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова, е трябвало да си създадат отказ поради връзки с Българския хелзинкски комитет.

Главният прокурор цитира акта на апелативните съдии за освобождение на Полфрийман, в който те се базират и на позитивната характерност, дадена от ръководителя на БХК Красимир Кънев. Според него съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да си създадат отказ, а произнасянето по проблема да бъде направено от различен правосъден състав, с цел да се подсигурява, че делото ще се гледа от неутрален и безпристрастен съд. След като не са го създали, то актът им предстои на анулация, показва Цацаров.

" Публично известни са контактите сред ръководителя на правосъдния състав и съдията – докладчик с Българския хелзински комитет. Съдия Калпакчиев е награждаван в годишно провеждани състезания " Човек на годината ", проведени от БХК, а арбитър Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния отчет на БХК за 2016 година ", написа в настояването си основният прокурор.

По думите му, сами по себе си, такива контакти с неправителствени организации не са укорими. В съответния случай обаче, те обуславят основанията за отказ, счита основният прокурор.

По-късно пред публицисти прокурор Румяна Арнаудова изясни, че ръководителят на състава - Калин Калпакчиев два пъти е бил награждаван от БХК, а член на правосъдният състав - Весислава Иванова е взела участие в работата на правозащитния комитет.

По думите на Арнаудова те е трябвало да си създадат отказ и да не преглеждат настояването на Полфрийман, а по него да се произнесе различен правосъден състав.

" Това слага под подозрение законността на правосъдния акт ", разяснява Арнаудова и добави, че всички жители имат право да получат независимо правораздаване.

Австралиецът Джок Полфрийман беше предварително освободен от пандиза с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа съвсем 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Развитието по този проблем докара до рецензии към правосъдния състав, отекна и в Народното събрание. Тримата членове на правосъдния състав излязоха с обществено пояснение за какво са решили да освободят Полфрийман предварително от пандиза.

През юли 2011 година Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор, само че той е в ареста от декември 2007 година, когато след спор и сборичкване умъртви студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Преди месец, когато Полфрийман още веднъж изиска да излезе предварително от пандиза, юристът му Калин Ангелов изясни, че той е подавал доста тъжби, само че не е употребявал физическо принуждение, а е търсил правата си по законов метод, само че бил наказван.

В пандиза Полфрийман стана ръководител на затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост. Заради тази му самодейност неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за " Човек на годината " в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което провокира публичен скандал и правозащитната организация отдръпна номинацията му.

Преди години австралийските управляващи желаеха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, само че основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли, като се стимулира, че тогава наказаният е правил голям брой груби нарушавания на разпоредбите и неведнъж е бил наказван в пандиза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР