Делото тръгва през септемвриСпециализираният наказателен съд (СНС) не даде ход

...
Делото тръгва през септемвриСпециализираният наказателен съд (СНС) не даде ход
Коментари Харесай

Спецсъдът намали гаранцията на Атанас Бобоков по „Боклукгейт” на 1 млн. лева

Делото потегля през септември

Специализираният углавен съд (СНС) не даде ход на разпоредителното съвещание по делото за нерегламентирано ръководство на рискови боклуци, длъжностни, данъчни и други закононарушения поради отсъствие на един от шестимата подсъдими.

Делото е против братята Атанас и Пламен Бобокови и някогашния зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков. На съд са предадени още три лица - Н.М., В.К. и И.Хр.

Съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която би трябвало да откри какво е настоящото здравословно положение на неявилия се обвиняем, дали то е било основателна спънка за неявяването му на разпоредителното съвещание през днешния ден и може ли да попречи на присъединяване му и в други съвещания.

Делото бе импортирано в съда с обвинителен акт на Специализираната прокуратура против проведена незаконна група с присъединяване на длъжностни лица, ръководена от заместник-министър на околната среда и водите (към момента на осъществяване на деянието) и от шеф на комерсиално сдружение. Подсъдими по делото са още чиновник на Регионална инспекция за опазване на околната среда и шефове на търговски сдружения с главен предмет на активност ръководство на рискови боклуци.

Според събраните по досъдебното произвеждане доказателства проведената незаконна група е била основана за да прави в съгласие закононарушения по работа (чл.282 от НК), документни закононарушения (чл.311 от НК), закононарушения срещу националното здраве и срещу околната среда (чл.353б от Наказателен кодекс, чл.353в от Наказателен кодекс, чл.353г от НК) - закононарушение по чл.321 ал.3, предл. 2-ро и предл. 4-то, т.2 във вр. с ал.2 от Наказателен кодекс. Установено е, че тя е работила на територията на 5 области в страната.

Един от двамата ръководители на групата е притеглен като обвинен и за това, че е избегнал установяването и заплащането на данъчни отговорности в особени огромни размери - 618 326,89 лв..

Съдът се произнесе през днешния ден и по претенции на бранителите на двама от подсъдимите - Н.М. и А.Б., за анулация на възбраната да напущат рамките на страната. Той не анулира тази мярка, само че позволи на двамата да пътуват, в случай че се постанова, до идващото съвещание по делото (21.09.2021 г.).

Съдът не почете настояването на Н.М. за смяна на мярката му за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 200 000 лева Изменена бе единствено мярката за неотклонение на А.Б., като избраната му по-рано парична гаранция бе понижена на 1 млн. лв.. Предстои наблюдаващите прокурори по делото да преценяват дали да изготвят митинг против определението на Специализирания углавен съд в частта за смяна на размера на мярката за неотклонение „ гаранция в пари “ в избрания за това от закона период.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР