Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър

...
Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър
Коментари Харесай

Спецсъдът разглежда делото за зоокъта и пловдивския кмет Тотев

" Делото против кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на регион " Западен " Димитър Колев за строителството на зоокъта в Пловдив е импортирано в Специализирания углавен съд в София ", заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова, представена от БНР.

Няма ново или друго обвиняване, то е същото, което е импортирано в Софийския градски съд - Софийски градски съд и върнато от магистратите поради процесуални нарушавания в обвинителния акт, добавя Арнаудова.

" Прокурорите са отстранили посочените от съда нарушавания, заяви представителят на основния прокурор. Делото е импортирано в Специализирания съд поради законодателна смяна от ноември 2017 година, съгласно която делата за корупция против лица, заемащи висши държавни постове, се преглеждат от този съд ", изясни представителят на основния прокурор.

Припомняме, вместо публичната поръчка за построяването на " Зоокът " - град Пловдив да се организира посредством конкурс, процедурата е извършена като директно договаряне с изпълнителя " Запрянови 03 " ООД и в нарушаване на Закона за публичните поръчки (ЗОП).

След като не са били спазени условия все още на сключването на контракта за строителството на " Зоокът " - Пловдив с компанията реализатор - " Запрянови 03 " ООД, се допуска, че Тотев е нарушил Закон за обществените поръчки за да набави полза за комерсиалното сдружение в размер на 689 869.70 лева В този размер е и вредата за община Пловдив.

" По делото към момента не е планувано първото, " разпоредително съвещание ", добави през днешния ден Румяна Арнаудова и напомни, че по закон съдът има двумесечен период да насрочи разпоредително съвещание. Този период тече от 30 януари, когато делото е импортирано в Специализирания съд.

Припомняме, Димитър Кацарски е бил назначен от Тотев за Председател на комисия за провеждането на " Открита процедура " по реда на Закон за обществените поръчки за избор на реализатор за осъществяване на строително - монтажните работи по обект " Зоокът - Пловдив ". В качеството си на ръководител Кацарски в нарушаване на Закон за обществените поръчки на 28 юли 2014 година е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекъсната. По този метод Кацарски е дал опция на кмета на община Пловдив да открие друга процедура - договаряне без съобщение.

Припомняме, обвиняването против кмета на регион " Западен " при община Пловдив Димитър Колев е за това, че на 28 юли 2015 година като длъжностно лице, съзнателно е сключил контракт за практикуване на консултантска активност и строителен контрол при неналичието на предпоставките за това. Установено е, че Колев е сключил контракта без Район " Западен " да е страна по Договор за строителство, подписан сред Възложителя - Община Пловдив и Изпълнителя - " Запрянови 03 " ООД. Изяснено е и че Район " Западен " е Възложител и няма качеството на участник в процеса на строителството на " Зоокът " - Пловдив. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР