Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 г. преби

...
Коментари Харесай

ВКС не е съгласен с намаленото наказание на акушерката, пребила бебе преди 5 г. |

Делото против акушерката Емилия Ковачева, която преди 5 година преби новородено момиченце, се връща в апелативния съд. Решението е на Върховният касационен съд (ВКС), който реши, че погрешно втората инстанция е приела за смекчаващи виновността на Ковачева събитията, че е изразила страдание за стореното, работила е изключително, а делото е траяло над 5 година Заради това апелативният съд понижи наказването ѝ на 16 година, заяви.

В средата на ноември м.г. тричленен състав на Софийския апелативен съд поправя присъдата на акушерката Емилия Ковачева. Прокуратурата изиска 18 година затвор за акушерката, която беше осъдена за опит за ликвидиране на новороденото.

Случаят закупи скандална популярност през април 2015 година, откакто в общественото пространство беше публикуван видео запис, на който се вижда по какъв начин по време на нощната си промяна акушерката удря четиридневното момиченце неведнъж. Впоследствие детето отключва епилепсия.

Тезата на отбраната беше, че Ковачева е била в несъответстващо положение поради дежурство, траяло над 36 часа.

Делото стигна до Върховен касационен съд, откакто акушерката и отбраната ѝ желаеха по-леко наказване, като настояват, че тя не би трябвало да дава отговор за ликвидиране. Родителите на детето пък настояха за доживотна присъда за Ковачева.

Върховните съдии считат, че не би трябвало да бъде наложено най-тежкото наказване - пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна. Но са безапелационни, че воденото към този момент 5 година дело не значи, че срокът е неблагоразумен и това би трябвало да води до по-ниско наказване. Според Върховен касационен съд би трябвало да се преценя освен продължителността на процеса, а и неговата трудност. Надценено е и смисъла на признатите по делото констатации на „ Главна ревизия по труда “, съгласно които Ковачева е работила прекомерно доста часове изключително и без нужните почивки. Върховните съдии регистрират, че такова е било желанието на акушерката.

Върховен касационен съд не приема изразеното от акушерката страдание за стореното като в допълнение смекчаващо отговорността ѝ събитие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР