Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена, че преди

...
Делото срещу акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена, че преди
Коментари Харесай

ВКС не приема намалената присъда на акушерката за пребитото бебе

Делото против акушерката Емилия Ковачева, която е упрекната, че преди 5 години преби новородено момиченце, се връща в апелативния съд.
Това реши Върховният касационен съд (ВКС), откакто реши, че погрешно Софийският апелативен съд е приел за това, че е изразила страдание за стореното, работила е изключително, а делото е траяло над 5 години.
 Адвокатът на Емилия Ковачева: Няма по какъв начин човек, който работи по 36 часа да е съответен Адвокатът на Емилия Ковачева: Няма по какъв начин човек, който работи по 36 часа да е съответен
Няма по какъв начин човек, който работи по 36 часа на промяна, да бъде съответен в дейностите си. При всеки душeвността реагира по друг метод на н...
С тези претекстове апелативният съд понижи с 2 години избраното ѝ от Софийския градски съд наказване от 18 години затвор. Ковачева също така беше наказана да заплати обезщетение от 400 000 лв. на родителите на потърпевшата Никол, съобщи ".

Детето имаше голям брой контузии, в това число счупена черепна кост и единствено съответната интервенция след това на лекарите предотврати гибелта му . По-късно стана ясно, че дейностите на Ковачева са били снимани и от камери, като записите бяха употребявани в процеса.
Делото стигна до Върховен касационен съд, откакто акушерката и отбраната ѝ желаеха по-леко наказване с аргумента, че тя не би трябвало да дава отговор за ликвидиране.
Според висшите съдии Блага Иванова, Даниела Атанасова (докладчик) и Милена Панева няма учредения за налагане на най-тежките санкции на Ковачева – пожизнен затвор или пожизнен без подмяна. Те обаче са безапелационни, че 5-годишният период на делото не е неблагоразумен и това не би трябвало да води до по-ниско наказване, както е приел апелативният съд.
 На апелативна инстанция - присъдата за акушерката, пребила бебе, стана малко по-ниска На апелативна инстанция - присъдата за акушерката, пребила бебе, стана малко по-ниска
16 година затвор за опит за ликвидиране на новородено - това е наказването, което Софийският апелативен съд отреди на акушерката Емилия Коваче...
Върховните съдии показват, че би трябвало да се преценя освен продължителността на процеса, а и неговата трудност. Надценено съгласно Върховен касационен съд е и смисъла на признатите по делото констатации на " Главна ревизия по труда ", съгласно които. Върховните съдии обаче показват, че в тази ситуация Ковачева непринудено е желала да работи изключително, а това не ѝ е било наложено от болничното заведение.
За изразеното от акушерката страдание за стореното, Върховен касационен съд също не приема, че то не може да бъде оценено като в допълнение смекчаващо отговорността ѝ събитие.
" Изразеното от подсъдимата в последната ѝ дума пред въззивната инстанция страдание е декларирано декларативно и прекомерно късно, с цел да се одобри, че същото е релевирано за разкайване ", декларира в решението си Върховен касационен съд.
" При новото разглеждане е належащо значимите за установяване на наказването смекчаващи и отегчаващи условия да бъдат преосмислени…, след което да се извърши нужната преценка и на подсъдимата да се дефинира наказване, надлежно на степента на социална заплаха на действието и дееца и на задачите по Наказателен кодекс ", написа в умозаключение висшият съд и връща делото на различен състав на апелативната инстанция.
Още:
 Акушерката, пребила новородено, към момента не е влезнала в пандиза Акушерката, пребила новородено, към момента не е влезнала в пандиза
Акушерката, която преби новородено бебе в столична болница през април 2015 година, още не е влезнала в пандиза. Преди 8 месеца Емилия Коваче...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР