Делото на светите братя Кирил и Методий е основа за

...
Делото на светите братя Кирил и Методий е основа за
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Делото на Светите братя е основа за духовното единение на славяните в Европа

Делото на светите братя Кирил и Методий е основа за духовното единство на славяните в Европа. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София и член на Комисията по просвета, обучение, просвета и културно разнообразие в СОС Калоян Паргов в празничното си послание по случай 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Той, дружно със заместник-председателя на столичната организация на Българска социалистическа партия Иван Таков, членове на Изпълнителното бюро, на Градския съвет, ръководителя на Младежкото обединяване Габриел Вълков и евродепутати, сервираха венци и цветя на паметника на светите братя пред Народната библиотека в столицата.

" Гордост е възприятието, което изпълва душите ни в този специфичен ден от годината, тъй като "...и ний сме дали нещо на светът и на вси Словене книга да четът ", сподели Паргов.

„ Свещеното дело на равноапостолите и велики християнски учители братята Кирил и Методий, настойници на Европа, придвижва българщината през вековете. На 24 май се покланяме пред българските учители и академични преподаватели, пред учените и откривателите, пред създателите - писатели, поети, сценаристи и публицисти, пред хората на изкуството, културата и духовността. Изразяваме дълбоката си благодарност пред пазителите на българския дух! ", съобщи още ръководителя на Българска социалистическа партия - София.

Калоян Паргов означи, че през днешния ден продължаваме да сме очевидци на грубото изкривяване на българската история, което е част от неолибералната политика, настойчиво и редовно налагана през последните 30 години от българската десница и ГЕРБ. Според него, тези опити за неглижиране на националната ни еднаквост разрушават окончателно устоите на българщината, градени с пролятата кръв на предците ни.

" Старанието изцяло умишлено да бъдат заличени цели интервали, свързани с българската нематериалност, православната и славянската ни същина, няма да съумеят. Няма да успее и следващият напор за разглобяване на Паметника на Съветската войска. Нито ще позволим да бъдат прокарвани фашистки идеологии. Всички тези опити ще срещнат нашия безапелационен отпор ", съобщи той.

Той напомни, че в основата на построяването и развиването на Европейския съюз стои концепцията за културното разнообразие. " Право на всеки народ е да съхранява и да развива своя език, обичаи и просвета. И по този метод да обогатява Европа, осъществявайки духовното й единство. Още Константин Кирил-Философ го е споделил: Всеки народ има право да слави Бога на своя език ", разяснява Калоян Паргов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР