Делегация от ООН, оглавена от специалния докладчик по извънсъдебните и

...
Делегация от ООН, оглавена от специалния докладчик по извънсъдебните и
Коментари Харесай

Делегация от ООН е в Анкара заради убийството на Хашоги

Делегация от Организация на обединените нации, управлявана от специфичния докладчик по извънсъдебните и всеобщите изтезания Агнес Калламар, бе призната през днешния ден от турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара, оповестиха турските медии.

Целта на визитата е следствие на жестокото ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги в консулството на саудитска Арабия в Истанбул. Калламар ще се срещне и с министъра на правораздаването Абдулхамит Гюл и с генералния прокурор на Истанбул Ирфан Фидан. По-рано от ръководството на висшия комисар по правата на индивида при Организация на обединените нации оповестиха, че визитата на делегацията от специалисти ще продължи до 2 февруари. Освен това на специфичния докладчик е предоставена задача за надзор над интернационалното следствие на убийството на Хашоги.

Агнес Калламар има за задача да направи оценка на реакциите на управляващите от обособените страни по отношение на убийството на журналиста, както и да дефинира характера и степента на отговорност на страните и обособените лица за закононарушението. В състава на делегацията влизат английският юрист Хелън Кенеди и деканът на медицинския факултет в португалския университет Коимбра проф. Дуарте нуно Виейра.

На базата на събраната информация Калламар би трябвало да изготви отчет, в който ще се заложат рекомендации за следствието на закононарушението. Докладът ще бъде импортиран за разискване по време на юнската сесия на Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида.

Известният саудитски публицист Джамал Хашоги, който бе наблюдаващ за Близкия Изток в американския „ Вашингтон поуст “, бе погубен на 2 октомври 2018 година в постройката на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Разследването на основната прокуратура в Турция стигна до заключението, че той е станал жертва на планувано ликвидиране, бил е удушен незабавно след влизането му в постройката на дипломатическата задача. След изтезанието тялото му е било разчленено и унищожено. Турция упорства правосъдният развой по делото да се провежда в Истанбул и прикани Рияд да й съобщи лицата, съпричастни на убийството. Едва 18 дни след реакцията на международната общност и на Реджеп Ердоган управляващите в Рияд се видяха принудени да признаят убийството на Хашоги.

Но Саудитска Арабия по този начин и не даде информация за местонахождението на тялото на журналиста. Анкара продължава да оказва интернационален напън на Рияд отговорните да бъдат посочени. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР