Делата за престъпления, извършени от непълнолетни, ще се разглеждат с

...
Делата за престъпления, извършени от непълнолетни, ще се разглеждат с
Коментари Харесай

Разширяват се правата на непълнолетните участници в наказателния процес

 Делата за закононарушения, осъществени от малолетни, ще се преглеждат с преимущество и при закрити порти от съдии, притежаващи специфична подготовка в региона на правата на детето. Специална подготовка ще се изисква и от прокурорите и проверяващите органи в границите на досъдебното произвеждане по такива каузи. Това плануват част от промените и допълненията на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), признати от държавното управление през днешния ден.

С проектозакона се вкарват наредбите на Директива (ЕС) 2016/800 на Европейския парламент и на Съвета от 11 май 2016 година по отношение на процесуалните гаранции за децата, които са обвинени или обвинени в границите на наказателното произвеждане и условията на Директива 2012/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 година за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения и за подмяна на Рамково решение 2001/220/ПВР на Съвета.

Предложенията плануват наложително правене на характерност на малолетния обвинен, с цел да се открият неговите характерни потребности във връзка с организацията на отбраната, продължаването на образованието, образованието и ефикасното реинтегриране в обществото. След предявяването на постановлението за привличането на малолетния като обвинен, органът на досъдебното произвеждане ще изисква от контрольор при детска педагогическа стая по местоживеене правене на характерност за определяне на личностните особености на обвинения, като въпросната характерност ще се изготвя е присъединяване на малолетния, а когато е уместно в правенето й вземат участие родител, настойник или друго лице, което по закон поставя грижи за обвинения, както и други лица, които разполагат е информация за личността му, в това число и посочени от него.

На малолетния обвинен се дават редица спомагателни права, а точно: родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за него, да получи цялостна информация за правата му в наказателния процес; да бъде придружаван в правосъдните съвещания от родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за него, а когато това е в негов най-хубав интерес и няма да затрудни наказателното произвеждане и в дейностите по следствието на досъдебното производство; на медицински обзор при задържане; определяне на личностните му особености, както и да получи отбрана на правото на персонален и фамилен живот посредством ограничение на разпространението на информация.

Регламентира се задължението да се вършат звукозапис и видеозапис при разпит на малолетен, арестуван или упрекнат за закононарушение, за което се планува не по-малко от 10 години отнемане от независимост или друго по-тежко наказване. Изключения от това предписание ще са възможни единствено в случай че на разпита са участвали родител, настойник или лице, което по закон поставя грижи за обвинения, възпитател, психолог, доктор, притежаващ подобаваща компетентност, или различен експерт.

Предвижда се съкращаване на периодите при задържане на малолетен обвинен, като е записано, че явяването му пред съда се обезпечава неотложно от прокурора, който при нужда може да постанови задържане на обвинения до 48 ч. за довеждането му. Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното произвеждане не може да продължи повече от 5 месеца, в случай че лицето е привлечено като обвинен за тежко съзнателно закононарушение, и повече от 1 година, в случай че е привлечено като обвинен за закононарушение, за което се планува не по-малко от 15 години отнемане от независимост или друго по-тежко наказване. Във всички останали случаи задържането под стража в досъдебното произвеждане не може да продължи повече от 2 месеца.

Чрез въвеждането на Директивата за определяне на минимални стандарти за правата, поддръжката и отбраната на жертвите на закононарушения се цели обезпечаване на подобаващи ограничения, които да доведат до понижаване на риска от вторично и наново виктимизиране, заплашване и възмездие от страна на причинителя и до съответна поддръжка, съобразена с потребностите на потърпевшия и неговите близки.

Разширява се описът с процесуални права на потърпевшите, като се прибавя правото им да бъдат придружавани в наказателния развой от лице по техен избор. Това право може да бъде лимитирано, когато наличието на определеното лице опонира на ползите на потърпевшия или може да затрудни наказателното произвеждане.

Ограничава се опцията за провеждането на още един или спомагателен разпит като очевидец, което цели да понижи ненужния стрес за потърпевшия, породен вследствие на многократното прекарване на последствията от осъщественото.

Създава се нова уредба за " очевидец със характерни потребности от отбрана “. Тя планува разпитът на подобен очевидец да се организира при взимане на ограничения за отбягване на контакт с обвинения, в това число посредством видеоконференция или телефонна конференция. Ако това няма да затрудни съществено наказателното произвеждане, разпитът на очевидец със характерни потребности от отбрана се прави: в уместно помещение, предопределено за тази цел; в наличието на възпитател или психолог и от един и същи проверяващ орган, в случай че е нужен още един разпит. В случаите на домашно принуждение или на закононарушение срещу половата цялост по искане на потърпевшия разпитът може да се извърши от лице от същия пол.

За задачите на повишението на успеваемостта на следствията в границите на Европейския съюз и възстановяване на нивото на протекция на потърпевшите се предлага основаването на ново пълномощие на прокурора, съгласно което, когато закононарушението е осъществено в друга страна членка и не е подсъдно на български съд, той следва да уведоми способния орган на другата страна за осъщественото закононарушение.

С сегашния законопроект се оферират промени в Закона за подкрепяне и финансова отплата на потърпевши от закононарушения.

Създава се напълно нова глава, която урежда процедурата за осъществяване на самостоятелната оценка на потърпевшите. Тя следва да бъде осъществена незабавно след подаването на сигнала за осъщественото закононарушение. Целта е да се откри съществуването на характерни потребности от отбрана и да се дефинират ограниченията, които да бъдат подхванати по отношение на потърпевшия. Процедурата би трябвало да се основава на справедливи критерии, като при оценката се вземат поради типът и характерът на закононарушението и събитията, свързани с него; типът и степента на претърпените вреди; възрастта, интелектуалното развиване, прочувствената и обществената зрялост, образованието на потърпевшия, както и други негови личностни особености.

Проектозаконът дава опция на членовете на фамилията на потърпевшия (съпругът, брачната половинка, лицето, с което той се намира във фактическо общуване, възходящите, низходящите, братята, сестрите и издържаните от него лица), претърпели имуществени и неимуществени вреди от закононарушения от общ темперамент, също да получат подкрепяне по реда на закона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР