Делата във Върховния касационен съд (ВКС) през 2021 г. се

...
Делата във Върховния касационен съд (ВКС) през 2021 г. се
Коментари Харесай

Увеличават се делата във ВКС, а съдиите не достигат

Делата във Върховния касационен съд (ВКС) през 2021 година се усилват, а равнището на кадровата обезпеченост е сериозно. Това излиза наяве от и.

За разлика от последните години, когато наклонността е била за гладко понижаване на делата, през миналата година се следи поврат. До 2020 година се регистрира незадоволително бързо, само че въпреки всичко трайно понижаване на натовареността на Върховния касационен съд. " За страдание, статистическите данни за постъпващите във Върховен касационен съд каузи и за общия брой на делата за разглеждане през 2021 година записват нарастване , което макар по-високия брой на решените каузи през годината спрямо миналата, предстоящо води до нараснал брой на останалите несвършени каузи в края на регистрирания интервал ", написа ръководителят на съда.

Към 1 януари 2021 година несвършените каузи, останали за разглеждане и решение през годината, са били 4110 (при 4344 през 2020 година, 4181 през 2019 година, 4024 през 2018 година и 4260 през 2017 г.). Постъпилите каузи през 2021 година са 9099, като нарастването е съществено - с 1300 каузи спрямо 2020 година, когато те са били 7799. През 2019 година новите каузи са били 9244, през 2018 година - 9483, а през 2017 година - 9758. Общият брой на делата за разглеждане през 2021 година е 13 209. Увеличението е с 1066 каузи спрямо миналата година (12 143 през 2020 година, 13 425 през 2019 година, 13 507 през 2018 година и 14 018 през 2017 г.). През предходната година съдиите от Върховен касационен съд са решили общо 8213 каузи, с 204 повече спрямо 2020 година, когато те са 8009 (през 2019 година са били 9046, през 2018 година - 9145, а през 2017 година - 9802.

В Доклада за активността на Върховен касационен съд се отбелязва, че работата на съдиите не се изчерпва с делата, а включва и голям брой други задължения като тълкувателна активност, присъединяване в работни групи и други междуинституционални формати, правене на мнения за Конституционния съд и по законопроекти и други

Останалите несвършени каузи към 31 декември 2021 година са 4983, до момента в който в края на 2020 година те са били с 873 по-малко - 4110 (през 2019 година - 4344, през 2018 година - 4181, а през 2017 година - 4024). " В съпоставяне с предходните пет години броят на несвършените каузи е най-високият, което е стеснителен знак във връзка с бързината на правораздаването във Върховния касационен съд, като аргументите за това са справедливи и са посочени в сегашния отчет. Основните са свързани с извънредно сериозното равнище на кадровата обезпеченост на съда (при щат от 110 съдии титулярите сега на правене на този документ са 87) и увеличените приходи на каузи ", акцентира ръководителят на съда.

Относно дефицита на съдии в отчета се акцентира: " Не е пресилено да се каже, че неуспехът на последните извършени състезания за назначение на съдии във Върховен касационен съд нанесе доста тежък кадрови удар върху съда . При петте незаети щатни бройки в Наказателната гилдия (НК) през 2022 година тя ще би трябвало да излъчи членове на комисии за състезанията за Наказателен кодекс на Върховен касационен съд и за наказателните отделения на апелативните съдилища. Това автоматизирано значи, че размерът на постъплението ще се разпределя действително всред 21 съдии. Почти по аналогична скица е заплашен кадровият капацитет и на Гражданската гилдия, във връзка с която може да бъде проследена същата наклонност: от правораздаващите сега 43 титулярни съдии (с понижение на 41 заради идно пенсиониране на сътрудници през 2022 г.), следва да бъдат отделени също 8 съдии по отношение на провеждането на анулираните състезания, като евентуално ще се усили броят на командированите съдии. "
 Започва мандатът на Галина Захарова отпред на Върховен касационен съд
Започва мандатът на Галина Захарова отпред на Върховен касационен съд

Галина Захарова наследява на поста арбитър Лозан Панов

От Върховен касационен съд допълват, че е сериозно ситуацията във връзка с фрагментите и в Търговската гилдия на съда, която е с минимален цифров състав. В доклада се отбелязва, че от сегашния месец титулярните съдии, които са 17, ще намалеят на 16 заради пенсиониране на един то тях. За 2021 година в колегията са постъпили 2769 каузи, от които са свършени 2562. " Постъпилите и свършените каузи са съизмерими като брой, значителното обаче е, че това са каузи, формирани през миналата година/години ", показват от Върховния касационен съд. Към март 2022 година по безлихвената набирателна сметка на Върховен касационен съд в Българска народна банка за обезпечения са насъбрани близо 89 млн. лв., най-вече от позволени обезпечения по каузи на Търговската гилдия. " С оглед продължителната висящност на делата, задържането на суми в сходен размер за нескончаем интервал от време обяснимо генерира напрежение в областта на комерсиалния продан ", декларира ръководителят на съда. Той прецизира, че неподходящите последствия, обусловени от забавеното разглеждане на делата, не могат да бъдат преодолени единствено с организационни ограничения, защото главната причина се корени в тежката кадрова необезпеченост на колегията.

В годишния отчет се показва още, че положителната организация на активността на Върховния касационен съд е немислима без кадрови запас , допускащ съответно натоварване, при което съдиите да разполагат с справедливи условия за качествено и срочно правосъдие и точно осъществяване на останалите отговорности и отговорности, които са им вменени.

Според ръководителя на съда информацията за натовареността на работата в обособените колегии демонстрира, че би трябвало да бъдат усвоени всички налични щатни бройки , като при нужда ръководителят на Върховен касационен съд ангажира Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет с искане за откриване на спомагателни щатни съдийски бройки. " От основно значение е и своевременното образуване и осъществяване на състезанията за съдии за съответните колегии на Върховен касационен съд ", добавя той. " Сега провеждането на тези състезания е затруднено до степен обезсмислянето им, като се има поради забележителното закъснение при организирането на състезанията след освобождението на съдийски бройки, неразбираемата законова наредба в Закон за съдебната власт и тази в Правилата за осъществяване на състезания за младши съдии и младши прокурори, за в началото назначение и за повишение в служба и пренасяне на съдии, прокурори и следователи, признати от Висш съдебен съвет, тромавата процедура по тяхното осъществяване, незачитането в избрани случаи на резултатите от класирането на претендентите от конкурсната комисия, анулацията на състезания напълно или отчасти заради установени от Върховен административен съд даже и несъществени нарушавания при тяхното осъществяване. Затова ръководителят на Върховен касационен съд следва да организира съвещания по отношение на опциите за законодателни промени в Закон за съдебната власт във връзка с процедурата по осъществяване на състезанията за повишение в служба на съдии, прокурори и следователи ", се споделя в отчета.

През 2021 година във Върховен касационен съд са формирани 9 тълкувателни каузи , а са признати и оповестени 10 тълкувателни решения/определения. До Конституционния съд е импортирано едно искане от Общото заседание на Гражданската гилдия на Върховен касационен съд за пояснение на правила от Конституцията. През 2021 година съдиите са били ангажирани и с решение на проблеми, свързани с внедряването и работата с Единната осведомителна система на съдилищата. " Във връзка с нуждата от прецизиране и допълнение на наредбите на Закон за съдебната власт, Граждански процесуален кодекс и Наказателно-процесуален кодекс работна група от Върховния касационен съд изготви подробни оферти за законодателни промени, които са предоставени на вниманието на образуваната работна група в Министерството на правораздаването (с присъединяване на представители на Висш съдебен съвет и други правосъдни органи) ", написа ръководителят на съда.

От 2021 година Върховният касационен съд поддържа в уеб страницата си и Регистър на делата за трафик на хора, прегледани от Върховен касационен съд, в осъществяване на уговорките си по Националната стратегия за попречване и противопоставяне на трафика на хора и протекция на жертвите. В него се разгласява лист на идните за разглеждане каузи за трафик на хора, а след постановяването им - решенията по следения вид каузи.

Страницата на Върховен касационен съд в интернет през 2021 година е допълнена и с друга потребна за жителите и юристите секция, в която ежемесечно се разгласява Бюлетинът на Върховен касационен съд, съдържащ тълкувателни решения и настояща правосъдна процедура, която има значение за точното използване на закона и за развиването на правото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР