Делът на боровите гори в страната драстично намалява В малкото

...
Делът на боровите гори в страната драстично намалява В малкото
Коментари Харесай

Климатичните промени застрашават коледните елхи в Унгария

Делът на боровите гори в страната фрапантно понижава
В дребното селце Шурд, което от десетилетия доставя по-голямата част от Унгария с коледни елхи, жителите се тормозят, че поминъкът им може да бъде заплашен, защото боровите гори понижават поради климатичните промени, излиза наяве от новините на Нова тв.

Данните сочат, че боровите гори в страната - най-вече бял и черен бор, са обхващали 175 804 хектара през 2022 година - по-малко спрямо площта от 185 218 хектара през 2019 година През 2008 година боровите гори са съставлявали 12% от всички горски площи в Унгария, до момента в който през 2022 година техният дял е намалял до 9,37%.

Боровете, някои от които не са присъщи като разпространяване в Унгария, а са били засадени при започване на XX век, са неподходящо повлияни от световното стопляне освен заради по-честите суши, само че и заради обстоятелството, че дървоядните инсекти са склонни да се развъждат при по-високи температури, унищожавайки дърветата.

Сред хълмовете на Шурд в западната част на Унгария хората отглеждат до 2 милиона борови дървета в обширни плантации покрай хърватската граница. Сега те би трябвало да пръскат насажденията си три пъти годишно с инсектициди, с цел да отхвърлен насекомите.

" За страдание, нещата не вървят на добре ", споделя Янош Канаш, кмет на селото, което отглежда борови дървета от към 50 години.

Макар че е малко евентуално боровите дървета да изчезнат в Унгария, защото типовете, които се срещат в западните региони, граничещи с Хърватия, Словения и Австрия, евентуално ще оцелеят, делът на боровите гори неизбежно ще намалее още повече, означават специалисти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР