Дела в Страсбург – това е резултатът от цялата сага

...
Дела в Страсбург – това е резултатът от цялата сага
Коментари Харесай

Сагата Войводиново - 55 роми са подали жалби в Страсбург

Дела в Страсбург – това е резултатът от цялата сага „ Войводиново ”. Според Красимир Кънев, ръководител на Българския хелзинкски комитет (БХК), става въпрос за 55 души, които БХК съставлява пред съда в Страсбург.
Кънев посочи, че делата в Страсбург не касаят бутането на къщите на ромите, които всеобщо са противозаконни, а тъй като хората били прогонени и им е отказано да се върнат във Войводиново – по средата на зимата. Той добави пред Нова телевизия, че всички жалбоподатели са подали молби пред общинските управляващи да им бъде открито различно жилище, откакто къщите им са били бутнати.
В последна сметка обаче Кънев призна, че жалбите имат и различен аспект – отвод тези хора да бъдат пуснати назад във към този момент бутнатите си къщи. Освен това има дискриминация – тъй като се търси групова виновност, а не самостоятелна, единствено от причинителите на побоя против ефрейтор Валентин Димов.
Припомняме, че отговорни за действието са братята Асен и Борис Пакетови, които бяха наказани условно. Асен Пакетов има присъда от 3 години затвор условно, при 5 години изпитателен период, а за 3 години би трябвало да върви при пробационен чиновник. Борис Пакетов, който е малолетен, има присъда от 1 година затвор условно и също би трябвало да върви в пробационната работа.
Всеки има право да си търси законовите права, одобряваме го обикновено. Нашата позиция е, че безвластие от Община Марица и от кмета на село Войводиново няма, съобщи кметът на Община Марица Димитър Иванов. А кметът на Войводиново Димитър Тосев отхвърли някой да е попречил ромите да се върнат в къщите си и да си вземат нужното. Той отхвърли и да е имало унизително отношение към ромското малцинство. Може да е имало обидни думи по време на митингите, само че не и от публични лица, посочи той.
Що се отнася до легализиране на къщите, Иванов изясни, че казусът бил от 40 години, а на имот от декар и малко имало 40 къщи и не можело те да се узаконят. Урегулирахме имоти, с цел да могат да си построят там къщите, само че те не се съгласиха, сподели Иванов.
Те не извършват това, което им се предлага. Достатъчно се направи, обявиха събрали се с двамата кметове хора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР