Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват президентите

...
Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписват президентите
Коментари Харесай

Радев и Алиев подписват в Баку декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Декларация за стратегическо партньорство сред България и Азербайджан подписват президентите на двете страни в границите на формалното посещаване на президента Румен Радев в Баку.

Визитата на българската делегация е по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Във фокуса на визитата е укрепването и задълбочаването на стратегическото партньорство и съдействието в сфери от съвместен интерес, измежду които енергетиката, стопанската система, високите технологии, нововъведенията, превоза и туризма.

Енергийното партньорство е в основата на стратегическите връзки България - Азербайджан, откакто страната ни стартира доставките на синьо гориво от Баку през газовата връзка с Гърция. Това са 3 милиарда кубически метра газ годишно, който е основен за евтината цена на синьото гориво за бита и бизнеса в България.

Съоръжението обезпечава сигурност освен за България, само че и за района на Западните Балкани. Интерконекторът е връзката с газопроводите " Таптана ", както и съществуващите бъдещи терминали за полутечен природен газ. Той беше и изчезналата връзка с Южния газов кулоар.

Диалогът сред София и Баку е с висок интензитет на взаимни срещи и визити на високо равнище. За последните две години разменените визити - публични и работни на ниво президенти, в това число идното посещаване, са четири. Освен за откриването на интерконектора с Гърция и този със Сърбия, Илхам Алиев бе на работно посещаване в София и през април предходната година.

Тогава се подписа меморандум за съгласие, за поощряване и съдействие сред операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Държавната претролна компания на Азербайджан. За да се удвои износа на газ от Азербайджан към Европейския съюз, също в края на април предходната година азерската Държавна петролна компания " Сукар " откри офис в София.

България и Азербайджан имат общ интерес и капацитет да построяват освен енергийни, само че и мултимодални транспортни коридори, които да свържат Европа и Азия и да преминат през Южен Кавказ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР