Интригата около избора на Сливенски митрополит се заплита. Светият синод

...
Интригата около избора на Сливенски митрополит се заплита. Светият синод
Коментари Харесай

Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит?

Интригата към избора на Сливенски митрополит се заплита. Светият синод ще би трябвало да избира сред епископите Арсений, който е викарий на пловдивския митрополит Николай и основния секретар на Светия Синод Герасим. Те двамата стигнаха до идващия стадий от процедурата след епархийското гласоподаване през днешния ден. Изборът е основен, тъй като предшества избора на Патриарх и може да премерим настроенията в синода.

Определенията - безизходен и основен в този случай в действителност вървят ръка за ръка. Първо несполучливия опит за избор на митрополит, който невиждано беше анулиран от Светия синод на 24 февруари, прикова публичното внимание. Помните решението на Синода провокира спорни реакции - митинги и даже гладна стачка от страна на един духовник, само че имаше и такива, които поддържаха касирането. След това пристигна кончината на Патриарх Неофит и в този момент на избора на Сливенски митрополит се гледа като на основен за избора на нов Патриарх. Може гласът на бъдещия епископ на Сливенската епархия да се окаже решителен в определянето на " тройката " митрополити, всред които ще се избира идващия патриарх. Изборът на Сливенски митрополит повдигна и завесата на комплицирани връзки сред свещенослужителите в църквата ни.

" Няма да е елементарно в тази епархия. На който пристигна, тежко му и горко, на новия митрополит. Защото има тежки обстановки, които би трябвало да преодолява. Разделение сред духовенство. Нелеки въпроси. Нека да го кажем. Това е разделяне сред духовенството, което не е от през вчерашния ден. То е вътрешно, многопластови са нещата ", сподели Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит.

Думите на митрополит Йоан се оправдаха незабавно откакто изборът за Сливенски митрополит завърши. По време на първия тур най-вече гласове, 26 от общо 42 събра Знеполския свещеник Арсений, сега викарий на митрополит Николай. По време на преброяването имаше несъгласие единствено за една невалидна бюлетина, само че при подписването на протокола обстановката се промени.

" Дядо Йоан разгласи за недействителна бюлетина, на която не беше вярно заградено името. И се оказа, че такива бюлетини има общо 5. Още 4 има, които са по този метод ", изясни Стоян Кралев, духовник в духовна околия Малко Търново.
- Българска национална телевизия: Т.е. вие сте подписал протокола с изключително мнение?
- Стоян Кралев: Точно по този начин. И освен аз, няколко свещеника и няколко миряни са подписали с изключително мнение.

Подписалите с изключително мнение се оказаха общо петима. Двама от духовната околия на Малко Търново и двама от Бургас. Общото е, че в двете околии любимец е лишеният от присъединяване в избора за Сливенски митрополит свещеник Йеротей.

" Това е умишлен акт, за мен е умишлен акт. Някой сяда и основава някакви проблеми и интриги. За мен избора мина обикновено ", разяснява Йоан.

В залата за избора, малко преди 12 на обяд се явиха всички 42-ма гласоподаватели. По шестима от седемте околии на Сливенската епархия. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е избран да управлява Сливенската епархия до избор на нов епископ, изясни по какъв начин би трябвало да се гласоподава.

" Аз обясних да се огражда всичкото, а те са оградили единствено цифричката. Това е ясно изложение на позиция и на глас. Сега ние под вола теле. Имаме избори извършени, в които са заграждани единствено цифрата. Какъв е казусът?!? ", сподели още Йоан, Варненски и Великопреславски митрополит.

На първия тур задоволително гласове събра единствено свещеник Арсений. С глас по-малко от нужните свещеник Герасим не съумя да прескочи бариерата и по тази причина се организира второ гласоподаване. В него основния секретар на Светия Синод получи поддръжката на 25 гласоподаватели. Дали обаче изборът на свещеник Арсений е постоянен или невалидните бюлетини са повече от регистрираните през днешния ден, ще взема решение Светия Синод на 25 май.

Следващата неделя от двамата, митрополитите ще изберат един, който ще бъде и новият Сливенски митрополит.

На 20 юни от деветимата митрополити, които имат право да бъдат определени за патриарх, Синодът ще дефинира " тройката ".

На 30 юни от тези трима митрополити ще бъде определен новият български патриарх.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР