Декември е месецът, в който всяка година у нас се

...
Декември е месецът, в който всяка година у нас се
Коментари Харесай

6 причини да посрещнем новата година без пиратки и фойерверки - slava.bg

Декември е месецът, в който всяка година у нас се харчат милиони за фойерверки и пиратки. В дните сред Коледа и Нова година огромните градове наподобяват повече на размирни региони, а кулминационната точка на 31 декември би могла да се съпостави само с масиран боен спор. Жертвите на пукотевицата също са сравними с тези от бойното поле - всяка година новогодишните тържества завършват по много противен метод за мнозина, станали жертва на неразумната приложимост на пиротехника (нерядко в композиция със също толкоз неразумна приложимост на алкохол), а незабавните отделения в лечебните заведения се напълват с хора с обгаряния и изгубени пръсти или очи. Малцина обаче си дават сметка какво предизвикват даже най-безобидните пиратки, бомбички и фойерверки на дивите и домашните животни. Ето 6 аргументи да посрещнем Нова година без пиротехника, в случай че ни пука за животните:

1. Животните имат доста по-изострени сетива от хората. Силнят звук от гърмежите, ярките светлини и острата миризма от употребяваната пиротехника се усещат доста по-силно от множеството животни, в сравнение с от хората. Резултатът е стрес, суматоха и комплициране.
2. За разлика от нас, животните не могат нито да предусетят наближаващата стрелба, нито да намерят пояснение за протичащото се. За да добие човек визия за това, което те усещат до момента в който ние честваме, най-добре би било да си показа по какъв начин сънят му е пресечен от апокалиптичната композиция от гърмеж, сходен на този на пристанището в Бейрут, съпроводен от мощно земетресение и изригване на вулкан. Не е по никакъв начин прелестно да не знаеш какво тъкмо се случва, от кое място идва заплахата и къде да се скриеш в такава обстановка, нали?
3. Опасността животни да пострадат от пиратки или фойерверки е напълно действителна. За дивите или бездомни животни, за които няма кой да се погрижи, това постоянно значи мудна и мъчителна гибел от получените пострадвания.
4. Животните, изключително птиците, са с доста по-деликатна душeвност от нас, хората. Силният стрес от гърмежи и ярки светлини може да убие доста от тях. Буквално. На място.
5. Паниката, дезориентацията и инстинктивното предпочитание да намерят бързо познато леговище карат доста животни да губят визия за останалите рискове, които другояче всекидневно преодоляват. Птици се удрят съдбовно в жилищни здания, а кучета, котки и диви животни излизат на натоварени пътища, падат в дълбоки ями или се качват се тук-там, от които не могат да слязат и по този начин изпадат в още по-голяма суматоха, която постоянно приключва с съдбовен скок.
6. Стресът и загубата на ориентировка са причина доста домашни любимци да се губят. За значително от тях, които не са привикнали да оцеляват на улицата, това може да бъде съдбовно, защото не са научени да се пазят от коли, други животни или злонамерени хора.
В умозаключение - не е ли по-добре вместо да излагаме себе си, домашните си любимци и голям брой диви и улични животни на заплаха, да отворим бутилка шампанско, а с останалите пари, които бихме дали за пиротехника, да зарадваме някого в потребност, било то човек или животно, и по този начин да приключим годината с положително дело?

Източник: bezdom.info
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР