Deja vu. Общинските съветници от ГЕРБ и БСП в Пловдия

...
Deja vu. Общинските съветници от ГЕРБ и БСП в Пловдия
Коментари Харесай

Deja vu: Отново в услуга на Гергов, ГЕРБ и БСП провалиха заседанието за Панаира

Deja vu. Общинските съветници от ГЕРБ и Българска социалистическа партия в Пловдия за втори следващ път провалиха изключителната сесия, на която трябваше да сложат спирачка пред опитите на предприемача Георги Гергов да " приватизира " Пловдивския панаир. След което от ГЕРБ, в лицето на локалния водач на партията на Бойко Борисов - Иван Тотев, както и на нейния кмет Здравко Димитров, пробваха да обяснят по какъв начин всичко било наред и трансферираха виновността другиму.

На днешното провалено съвещание се усещаше и солидно парламентарно наличие от страна на обединенията, които се опълчват на домогванията на Гергов и компания до палатата. От " Демократична България " пристигнаха депутатите Христо Иванов (който е и съпредседател на ДБ), Ивайло Мирчев и Йордан Иванов (бивш регионален шеф на Пловдив). От Българска социалистическа партия - зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин и Иван Петков. От " Продължаваме промяната " - Никола Минчев (също зам.-председател на Народното събрание) и Росен Костурков. Всички те, с дребни изключения, определени от Пловдив и Пловдив - област. Както е известно, управлението на социалистите се разграничи от общинските си съветници в Пловдив, които работят в интерес на придобиването от Гергов на контрола над Панаир.

Точка втора

Както стана ясно обаче съвещанието отново се провали поради липса на кворум - съвсем като това на 3 януари, когато локалните парламентаристи от ГЕРБ и Българска социалистическа партия отново не се явиха. А за какво не се явиха? Защото в края на предходната година сътвориха правна каша, съзнателно или не - може всеки самичък да реши, като дадоха опция пловдивският предприемач, изключен от левицата и почетен консул на Русия, да " приватизира " палатата, притежавайки малко над 79% дял.

На последното съвещание за 2022 година на 20 декември бе признат юридически парадокс. На него се очакваше общинарите да одобряват блокиращо решение, идентично на това от 24 ноември, върху решенията на свиканото незабавно от Гергов преди този момент общо заседание на акционерите. Случи се друго - Николай Радев (БСП) предложи изменението на точка втора, подкрепено от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Български земеделски народен съюз и основното - отметналата се от обществените си задължения за отбрана на Панаира от Гергов група на ГЕРБ. Така общинският съвет не даде единодушие за апорта на акциите на Община Варна в " Пълдин Туринвест ", само че пък упълномощи представителя на общината да подкрепи същия този апорт на общото заседание на акционерите. И за похлупак бе предоставено в точка трета на кмета Здравко Георгиев да нападна решението за апорта в съда. Т.е. точка втора " се бие " с останалите две и е радикално друга от точка втора в предходното решение на Общинския съвет (ОбС), която постановяваше представителят на общината да не поддържа апорта.

Така по гледище на общинарите от Демократична България и на 3 януари, и през днешния ден трябваше да се организира изключително съвещание на Общински съвет, с цел да се ремонтира противоречивата точка, и двете провалени от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Оправдания

" За нас " Пълдин туринвест " би трябвало да е по-силна, по този начин и по този начин в никакъв случай страната не ни е предоставяла акции на Пловдив. Предостави веднъж толкоз миноритарен пакет акции, че пловдивският общински съвет ги отхвърли, тъй че считам, че Пловдив би трябвало да бъде все по-силен в присъединяване си в панаира ", стимулира се през днешния ден вносителят на противоречивата точка втора - Радев (левицата), представен от Българското национално радио.

По-любопитен обаче бе коментарът на Иван Тотев, който дружно със Здравко Димитров даде взаимно изказване. Първо кметът съобщи, че щял да апелира (което общинският консултант по този начин и по този начин го задължи да направи, б.р.). Но след това Тотев направи забавен юридически разбор. Според него предтавителят на общината Ясен Михайлов " ще изрази противоречие с увеличението на капитала. Ясен Михайлов ще заяви на общото заседание, че община Пловдив ще апелира взетото решение ". Като в действителност общината с последното си решение, както стана ясно, го е задължила да изрази единодушие.

" Ние нямаме друго решение. Аз съм безусловно уверен, че вписването ще бъде спряно " - съобщи още Тотев, неразбираемо на какво базирайки своята увереност, като друго решение на процедура има. Но когато бе запитан за това, приключи спонтанната конференция.

И още: за локалния герберски водач наличието на депутатите било единствено политически цирк и старт на предизборната акция. Той се концентрира и върху Вигенин - като предложи да се направи обзор на дейностите на лидерката на левицата Корнелия Нинова и на Румен Овчаров, като факт,  " приватизацията " на Панаира от Гергов стартира през 2006 година с тяхната благословия - преди Гергов да стане зложелател на Нинова като партиен водач, откакто тя разгласи, че той работи дружно с ГЕРБ. Но пък Тотев отхвърли каквото и да е предпочитание на ГЕРБ да оказва помощ на предприемача да придиобие контрола над него (което не изяснява неуспеха на съвещанията и поддръжката за противоречивата точка втора). Точно противоположното единствено държавните управления на Бойко Борисов работили против ползите на пловдивския предприемач, твърди локалния водач.

Сагата датира от близо 20 години години. Гергов към този момент държи 50,3% от капитала на " Пълдин туринвест ". Община Варна има 28,9 на 100, като още през 2017 година варненският общински съвет взе решение да подари акциите си на страната. По предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ) обаче общинският съвет взе решение в края на предходната година да трансферира своите акции в " Пълдин туринвест ". Т.е. " Пълдин " би следвало да придобие контрола на панаира с дял от 79,2% - против което част от пловдивските общинари в този момент се опълчват. Ситуацията през днешния ден е предшествана от поредност правосъдни борби, изключителни свиквания на общото заседание от Гергов, изключителни реакции на пловдивския общински съвет, спиране на вписванията и прочие, с цел да удари отново на камък. В точка втора.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР