Дегенеративните заболявания на опорно-двигателната система засягат над половин милиард души

...
Дегенеративните заболявания на опорно-двигателната система засягат над половин милиард души
Коментари Харесай

Остеоартрозата е сред десетте най-чести причини за инвалидизация

Дегенеративните болести на опорно-двигателната система засягат над половин милиард души в международен мащаб (по данни от СЗО за 2019 г.). С периодичност над 365 млн., коляното е най-често засегнатата става. Статистиката изнесе през днешния ден проф. Пламен Кинов при представянето на новата Ортопедична фондация за проучване и образование (ОРФИО), чийто ръководител е той.

„ Oстеоартрозата е една от заболяванията с най-голямо въздействие върху функционалността и независимостта на болните и е сред 10-те най-чести аргументи за инвалидизация. Около 73% от пациентите с остеоартрит са на възраст над 55 години, а 60% от тях са дами “, добави проф. Кинов, който е шеф на Клиниката по ортопедия и травматология на ИСУЛ.

Лечението на симптоматична остеоартроза на тазобедрената или колянната става включва цялостна оценка и избор на лечения от необятен набор от благоприятни условия, вариращи от интервенции в метода на живот и обучение до перорални медикаменти и хирургия за промяна на стави. Съвременното ендопротезиране е извънредно сполучлива процедура за лекуване на напредналата артрозна болест и е една от най-често осъществяваните ортопедични интервенции. У нас за миналата 2022 година са осъществени към 13 000 интервенции за промяна на тазобедрени и коленни стави, а през 2019 година – 11 600.

„ С удължаването на продължителността на живота се чака честотата на интервенцията в допълнение да се усили, което усилва финансовата тежест върху системата на опазване на здравето в България. Оптимизирането на грижите за болните, които подлежат на хирургично лекуване, постанова основаване или адаптиране и приложение на характерна методика за оценка на резултатите измежду пациенти с остеоартроза в България. Целта е възнаграждаването на усъвършенстваните резултати посредством икономисване на бъдещи спомагателни разноски. Именно това е един от плановете, по които ОРФИО работи интензивно – стратегия за премерване на резултати в ортопедични лечебни заведения в България и по-активно въвеждане на данни за пациентите в действителен към този момент артропластичен указател, обхващащ целия цикъл на лекуване на пациенти със заменена тазобедрена или колянна става. Той ще ни даде опция да изследваме резултатите, с цел да може, както да усъвършенстваме грижата за пациента, по този начин и да разберем по какъв метод да спестим средства. Когато имаме задоволително данни и след изработен разбор, ще ги споделим и ще изнесем рекомендации какво може да се усъвършенства в тази тенденция “, сподели още проф. доктор Кинов.

Във връзка с потребността от създаване на спомагателен научен потенциал за премерване на резултати, разбор на данни и писане на научни текстове измежду студенти по медицина, специализанти и млади лекари експерти в региона на ортопедията, ОРФИО провежда и учебен сертификационен курс. Целта е те да придобият умения за премерване на резултати и създаване на клинични проблеми, писане на научни текстове и основаване на научни постери с получените резултати и следващо показване на научна постерна сесия.

„ В основата на концепцията за опазване на здравето, учредено на изгодите за пациенти, е измерването, анализирането и подобряването на здравните резултати и резултатите, свързани с качеството на живот на пациентите. Благодарение на статистическите заключения от тези данни е допустима създаването на тактики за подобряването на качеството на здравната услуга на всеки стадий от пътя на пациента в системата на опазването на здравето: диагностика, лечебни други възможности, лекуване, постоперативен интервал и следене на резултатите във времето “, съобщи доктор Георги Луканов, член на ОРФИО и специализант в Клиника по ортопедия и травматология на Университетска болница „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР