Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите

...
Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Заради липса на работна ръка: 20% скок на заплатите


Дефицитът на фрагменти ще докара до всеобщо нарастване на заплатите през втората половина на годината. Половината от работодателите имат намерение да усилят възнагражденията с до 20%, като най-голям растеж се чака в районите на София, Бургас, Варна и Пловдив. Това е един от изводите от изследване измежду работодатели от всички браншове и райони на страната във връзка с месечните хонорари и бонуси през идващите шест месеца, написа „ Труд “.

Липсата на претенденти за дефицитни позиции е една от главните аргументи работодатели от разнообразни бизнес браншове да възнамеряват растеж на възнагражденията, с цел да си обезпечат достъп до гении, считат анализаторите. Масови нараствания на заплатите се чакат в бранша с най-голямо търсене на експерти - “Информационни технологии”, където 66% от интервюираните възнамеряват да усилят месечните хонорари.

В бранш “Производство” 49% от работодателите споделят сходни проекти, 44% предвиждат растеж в бранш “Търговия”, а 58% в бранш “Консултантска дейност”.

Увеличения на възнагражденията възнамеряват и в секторите “Туризъм и хотелиерство”, “Здравеопазване и фармация” и “Автомобилна индустрия”.

Най-висок растеж на месечните хонорари се чака в районите на София, Бургас и Варна, където работодателите предвиждат нарастване сред 10% и 20%, както и в Пловдив с планувано нарастване в границите на 10%.

Почти половината (49%) от интервюираните 513 работодатели показват, че ще усилят възнагражденията с до 20%, а 2% предвиждат по-висок растеж, като в множеството компании тази смяна ще засегне всички чиновници без значение от позицията, която заемат.

Анкетата демонстрира, че 37% от компаниите възнамеряват нарастване на възнагражденията с 10%, а 12% - по-голямо повдигане на заплатите - сред 10% и 20%. Има и компании, където нарастването ще бъде под 10%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР