Дефинициите за чувства при животните често се свеждат до сухото

...
Дефинициите за чувства при животните често се свеждат до сухото
Коментари Харесай

Имат ли животните чувства?

Дефинициите за усеща при животните постоянно се свеждат до сухото “способност да възприемат или усещат неща ”. Но множеството от нас знаят, че животните са напълно способни да изпитват страсти, да образуват привързвания към други животни или към хора и да имат свои лични личностни идентичности. Откъде тогава идва странната теза, че животните няма усеща?

Тя се приписва, въпреки и без твърди доказателства, на философа от 17 век Рене Декарт, само че науката последователно я отхвърли, без значение от нейния генезис. Полушеговито, в случай че в действителност съществува животно, което да е лишено от страсти, с изключение евентуално на цинизма, то това несъмнено би трябвало да бъде козата. Но даже и при нея учените са показали прочувствени реакции в разнообразни тестови обстановки, както позитивни, по този начин и негативни.

Така да вземем за пример, учените са проучили деликатно звуците, които издават козите, когато чакат храна, когато са фрустрирани, тъй като предстоящата храна не е пристигнала и когато са били изолирани от своите приятели по стадо. Също по този начин учените са изучили езика на тялото при козите, който е бил сравнен с ритъма на сърцата им, с цел да се калибрират моделите на страсти, които тези забележителни животни изпитват и които показват посредством звуците, които издават и посредством държанието си.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР