Decathlon, един от най-големите търговци на дребно на спортни стоки

...
Decathlon, един от най-големите търговци на дребно на спортни стоки
Коментари Харесай

Decathlon търси купувач за бизнеса си в Русия

Decathlon, един от най-големите търговци на дребно на спортни артикули в света, разгласи бизнеса си в Русия за продажба. Веригата спря доставките на артикули за съветския пазар и затвори всички локални магазини през 2022 година.

Френският търговец на спортни артикули стартира да търси покупател за своите активи в Русия, оповестява РБК. Това споделиха на изданието два източника в огромни търговски вериги и два източника от консултантски компании. Decathlon чака да продаде целия бизнес, настояват някои от източниците, до момента в който съгласно други компанията е подготвена да продава и настрана притежаваните от нея парцели.

През пролетта на 2022 година магазините на Decathlon в Русия са били 57, в този момент, съгласно информация на уеб страницата на компанията, те са останали 28. След началото на съветската военна интервенция в Украйна и налагането на западните наказания, компанията разгласи прекъсване на доставките на артикули за съветския пазар. Всички магазини, в това число онлайн магазинът Decathlon, бяха затворени на 27 юни. На съветския уебсайт на компанията се показва, че обектите са краткотрайно затворени, " продажбите са спрени за неопределен срок ". Пресслужбата на Decathlon отхвърли да разяснява информация за продажба на бизнес в страната.

Колко може да костват съветските активи на Decathlon?

По данни на консултантската компания CORE.XP Decathlon има най-малко 135 000 кв.м. търговски недвижими парцели. По-голямата част от недвижимите парцели са свободно стоящи хипермаркети (т.нар. кутии): общо 20 здания с обща повърхност от 91 хиляди квадратни метра. Площта на всеки от тях е от 3 хиляди до 10 хиляди квадратни метра. В допълнение, компанията има офис и складови площи. В непосредственост до някои хипермаркети има незастроени имоти, които също принадлежат на веригата.

В Русия Decathlon е показана от две съществени юридически лица - Октоблу и Блу Хаус. Търговецът прави продажби посредством Октоблу, същото юридическо лице има подписани контракти за наем на магазини в търговски центрове, които не принадлежат на компанията. Приходите на Октоблу за 2021 година възлизат на 28,6 милиарда рубли, чистата облага - 1,5 милиарда рубли. (все още няма резултати за 2022 г.). Имотът, благосъстоятелност на компанията, е регистриран на Синята къща, а търговецът отдава част от площите на трети компании. Приходите на Blue House за 2021 година възлизат на 948,6 милиона рубли, облагата - 123,5 милиона рубли.

Главният изпълнителен шеф на аналитичната компания INFOLine Иван Федяков прави оценка бизнеса на Decathlon в Русия на 13 - 15 милиарда рубли.

(Актуален валутен курс 1 един $ = 68,75 рубли, 1 евро = 74,69 рубли, бел. ред)

Сега всички покупко-продажби за продажба на компании от недружелюбни страни би трябвало да бъдат утвърдени от специфична подкомисия на Министерството на финансите, с цел да се предотврати изтеглянето на капитали от страната на фона на западния санкционен напън. Един от критериите, които подкомисията употребява при взимане на позитивно решение, е продажбата на актив с отстъпка от минимум 50% от цената, избрана в хода на самостоятелна оценка, напомня РБК.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР