Дебатите по ветото на президента за промените в Изборния кодекс

...
Дебатите по ветото на президента за промените в Изборния кодекс
Коментари Харесай

НС отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс

Дебатите по ветото на президента за измененията в Изборния кодекс продължиха над 3 часа. За разлика от наситените с страсти диспути, извършени на 2 декември, когато бяха признати промените и измененията в ИК, през днешния ден народните представители организираха градивен и спокоен спор. След него с гласовете на народните представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия ветото на президента беше преодоляно, съобщи БГНЕС.

Партиите " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " Възраждане " и " Български напредък " поддържаха ветото на президента, тъй като по тяхно мнение измененията имат потребност от преосмисляне, самостоятелният народен представител Явор Божанков също поддържа ветото, до момента в който ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия гласоподаваха срещу. Гласуването първият път получи 98 гласа " за ", последва и прегласуване, при което ветото получи 101 гласа " за ".

Милен Матеев от " Продължаваме промяната " означи, че връщането за наново разглеждане на измененията в Изборния кодекс е било предстоящо.

" Нямаше по какъв начин президента да не реагира на неналичието на публично разискване на измененията. Ветото беше предстоящо и разумно ", безапелационен е той. По думите му промените препоръчани от ГЕРБ, които са били признати с болшинство на процедура са премахнали машинното гласоподаване. " Изправени сме на изправителен избор и единствено от нас зависи да го издържим ", сподели още той.

Независимият народен представител Явор Божанков пък попита къде са депутатите, за които е толкоз значима хартиената бюлетина. Той означи, че пленарната зала е празна.

Радомир Чолаков от ГЕРБ изрази мнение, че " администрацията на президента явно е дефинирала претекстовете на ветото без да разбере задачите на закона ", сподели той. Чолаков разясни още един път задачите на закона, тъй че да бъдат ясни за всички. Чолаков изрази вяра, че болшинството в Народно събрание ще отхвърли ветото на президента и го гласоподава наново.

Божидар Божанов от " Демократична България " уточни: " Човешката неточност е установима и е установявана. Тя е установявана доста пъти в хиляди бройки бюлетини, само че тя не е била поправяна. Ние всички знаем, че тази неточност я има, за разлика от софтуера, където не знаем, че я има, тъй като я няма. Тези неточности в човешкото преброяване не са били отстранявани. ", сподели той.

Божанов означи, че значимите причини са били изтъкнати по време на дългите диспути при приемането на измененията в Изборния кодекс.

" Да намерим механизмите да имаме доверие в технологиите. Трябва политическото управление да се довери на машините, софтуера и т.н, тъй като в случай че не го създадем рисковете за страната са огромни ", безапелационен бе той.

Надежда Йорданова от " Демократична България " разяснява, че ще поддържа ветото на президента. " То беше предстоящо и напълно в полза на българското общество ", добави тя. По думите й болшинството приело измененията в ИК е взривило доверието в изборния развой. Тя уточни, че от един законопроект с 18 параграфа от вносителите, те са приключили с 50 оферти разнообразни от тези на вносителите и машинният избор е бил отстранен. " Вашите промени трансформират машините в едни принтери, ще се гласоподава с два типа хартии ", сподели още Йорданова.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък попита дали " Демократична България " са затоплили връзките с президента.

" Това значи ли че водачите на Демократична България са водили договаряния с президента Радев, срещали ли са се с него, обменяли ли са мисли и мнения по по този начин наложеното от него несъгласие, запитвам аз не знам. " Изборният развой и неговото състоене се взриви още в 45 парламент, тогава би трябвало да търсите детонацията, когато силово беше наложено единствено и само машинното гласоподаване, тогава стана този гнет, за които говорите ", означи той. Георгиев сподели, че в случай че в 45-тото Народно заседание не се беше случило това, през днешния ден нямаше да водят този спор.

Александър Николов от " Български напредък " също се намеси и съобщи, че неговата парламентарна група остава поредна и ще поддържа ветото наложено от президента.

" Ще подкрепим ветото като стимулирано, а по своето създание и основателно ", сподели той. Николов уточни, че президентското несъгласие преглежда в елементи смисъла и същността на измененията, " за разлика от цялостната липса на претекстове при вносителите сред първо и второ четене ", добави той. Депутатът на Български напредък изясни, че ветото на президента разрушава тезата, че с измененията в ИК се дава право на избор. " Проведените от вас промени са само по метода и технологията, по която ще бъде осъществено гласуването ", сподели още той.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия сподели, че дебата през днешния ден е в посока повече причини и по-малко страсти. По думите му достъпът до гласоподаване не би трябвало да бъде с спомагателни бариери и с измененията са постигнали това.

" Изборният кодекс, който приехме е по-добър от кодекса, които имахме преди. Той дава спомагателни гаранции за честността на изборите ", означи той. Вигенин изясни, че даването на по-широк достъп до изходния код на машините дава спомагателни гаранции, че вотът няма да бъде манипулиран.

" Очевидно екипът на президента този път се е затруднил да направи солидна юридическа мотивация в това несъгласие. Българска социалистическа партия ще удостовери закона подобен какъвто е признат ", сподели още той.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев отговори на Вигенин и съобщи че " в България има феодални мрежи и зависимости, които дефинират вота. Точно по тази причина гласуването в този книжен тип, който залагате опорочава вота трагично и понижава доверието на всички жители в Изборния кодекс и изборния развой. Вместо да дадете избор, върнахте опцията за операция и върнахте опцията феодалните мрежи и зависимости да управляват изборния развой и да дефинират бъдещето на тази страната, по този начин както са го правили в последните 30 години ", сподели той.

Независимият народен представител Явор Божанков разяснява, че не е " вярвал, че тъкмо Българска социалистическа партия ще реанимира ГЕРБ с измененията в ИК ".

Петър Петров от " Възраждане " означи, че е очаквал по-сериозен спор, а не спор, който по скоро демонстрира, че всичко към този момент е завършило.

" Във ветото е посочено, че преди всичко няма по какъв начин електронно да бъде регистриран гласа на гласоподавателя и няма по какъв начин да се одобри и формален протокол, точно тъй като машината към този момент стана принтер. Важно е съображението във ветото, че към този момент нямаме гаранции против недействителния избор. Очаквам сред 80 000 - 120 000 недействителни бюлетини на идващите парламентарни избори, на които ще се гласоподава най-вече и извънредно с хартия ", означи той. Петров сподели, че никой не може да даде отговор на въпроса по какъв начин може да се избегнат недействителните бюлетини.

Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " добави, че смяната в Изборния кодекс е в дневния ред на българите. По думите му слагането на този въпрос на дневен ред демонстрира едно: " Подготовка за избори, не за решение на незабавните проблеми. Избори, които ще върнат позабравени практики ", сподели той.



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР