Дебатите по бюджета в парламента се превърнаха в спор около

...
Дебатите по бюджета в парламента се превърнаха в спор около
Коментари Харесай

Спор в парламента за машинното гласуване

Дебатите по бюджета в Народното събрание се трансфораха в спор към изборния кодекс и машинното гласоподаване. Въпреки, че гласуването с машини е наложително към този момент два вота се организираха в нарушаване на разпоредбите.

Споровете започнаха от рано сутринта с въпроса обезпечени ли са в бюджета пари за машини и програмен продукт или не. Нужни са 14 хиляди машини, с цел да има за всяка секция, а и аварийни. В момента по предложение на ГЕРБ текат разисквания в правна комисия за промени, по този начин, че във всяка секция да има машини за гласоподаване.

Българска социалистическа партия оферират 50 млн. лв. да се заделят за обезпечаване на техника за машинно гласоподаване за изборите. По закон машинно гласоподаване би трябвало да има във всички секции. В разногласието и ръководещи и съпротива подсетиха за проблеми към избори в предишното – от ГЕРБ за случая с костинбродските бюлетини. „ Когато госпожа Манолова разработваше този режим, не се съобрази със следното – времето за обработка на данните е повече от времето на обработката на естествените протоколи от гласуване”, показаха от ГЕРБ.

От Българска социалистическа партия отвърнаха с историята за скупчването на членове на изборни комисии в Арена Армеец след локалните избори през 2015 година

„ За цялата демократична българска общественост не е пропуснат случая Костинброд, денят в който опорочихте изборния развой, с цел да говорите за държавен преврат”, означи Цветан Цветанов.

По предложение на Движение за права и свободи дебатът по тематиката беше преустановен.

След разногласията, ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че имало заделени и записани в бюджета 50 млн. лв., макар че опозицията не ги вижда в плановете.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР