Дебатът за връщането в офиса и работата от вкъщи е

...
Дебатът за връщането в офиса и работата от вкъщи е
Коментари Харесай

Анатомия на новия офис: Социален хъб, а не място за работа

Дебатът за връщането в офиса и работата от у дома е в разгара си.

В позиция, звучаща като оживял оксиморон, компанията за видеоконференции Zoom помоли чиновниците да се върнат в офиса.

Гигантът в онлайн търговията Amazon пък следи чиновниците, с цел да се увери, че са на работните си места, написа TheGuardian.

Двете компании са единствено част от корпоративната войска противоставяща се на работата от у дома, само че дали това значи, че трендът е покрай своя край, пита изданието.

Не и съгласно Никълъс Блум, професор по стопанска система в Станфорд и дълготраен откривател на работата от у дома.

От една страна, работното място претърпя тотална промяна през пандемията. Почти половината от всички чиновници в Съединени американски щати работят от вкъщи си най-малко през избрана част от седмицата. Правят го даже служащи на първа линия, в това число тези в областта на търговията, ресторантьорството, почистването, защитата или други действия, които е мъчно да се правят отдалечено.

Това е голяма смяна. В работен документ, оповестен предишния месец, Блум и неговите съавтори откриват, че преди пандемията хората са работили от вкъщи си в към 5% от седмицата. Сега това са най-малко 25% от работните дни.

" Преди пандемията това число се е удвоявало почти на всеки 15 години. Така че на процедура имаме 40 години напредък в границите на към две години ", изяснява Блум. " Почти половинвековен растеж на работата от у дома. "

Пандемията съответства с необятното разпространяване на две технологии – предпазване в облак и платформи за видеоконференции, които вършат работата от у дома доста по-лесна.

Като се има поради какъв брой доста работа може да се прави с тези технологии, " ходенето в офиса пет дни в седмицата преди пандемията очевидно е било неточност ", споделя той. " През 2015 година можехме да преминем към това, което правехме през 2020 година Вероятно обаче нямаше да можем да го създадем през 2010 година ", счита професорът.

За доста американци, които работят на бюро, връщането в офиса пет дни в седмицата ще остане в предишното.

Повечето компании към момента изискват от чиновниците да идват в офиса единствено два или три дни в седмицата, нормално от вторник до четвъртък, като понеделник и петък са постоянно срещани дни за отдалечена работа.

Подобни хибридни политики работят добре както за работодателите, по този начин и за служащите. Не се отразяват на продуктивността и кара чиновниците да се усещат задоволени, което оказва помощ на фирмите при набиране и задържане на личен състав.

Според проучването на Блум гъвкавостта на работата от у дома има същата стойност като 8% нарастване на заплатата за служащите.

Хибридната политика наподобява е най-хубавият компромис, значително " печеливша " обстановка за работодателя и служителя. Затова за Блум е разумно, че Zoom и други софтуерни компании, които в миналото са оповестили безсрочна работа от у дома, връщат чиновниците в офиса, най-малко на ненапълно работно време. Особено когато разполагат с големи и скъпи офиси, които не желаят да стоят празни.

При многото фонов звук и неловките диалози, доста служащи към момента привикват да работят в офиса след годините на пандемията. Това също може да ускори смяната на работното място. Функцията на офиса е друга при хибридна политика, споделя Блум, защото той към този момент не е същото безшумно място за работа на чиновниците.

" Бъдещето на офиса е, че в него влизате единствено два или три дни в седмицата, а когато сте там, става дума за срещи, образования, презентации, обеди, събития и свързване. Офисът е за другарство. Вкъщи е за анализиране и мислене ", изяснява професорът.

" Ако работите с часове умерено в офиса или се пробвате да работите, значи сте прекомерно дълго време там ", споделя той и прибавя, че това може да има смисъл за хора, които имат проблеми със самодисциплината, когато работят от у дома, само че за други офисът не е най-хубавото място.

Тъй като хибридната работа се трансформира в норма, Блум чака, че хората ще регистрират какъв брой дни би трябвало да бъдат в офиса.

По-младите служащи без деца може да желаят повече дни там, до момента в който тези с деца, които живеят по-далеч от местоположението, може да желаят по-малко присъствени часове. " До 2025 година един от големите избори, когато кандидатствате в дадена компания, ще бъде какви са нейните политики за работа от у дома. ", споделя той.

С усъвършенстването на технологиите, като по-добри камери за преносими компютри и програмен продукт, Блум чака, че моделът за работа от у дома ще продължи да се разраства, въпреки и с по-бавни темпове, в сравнение с през последните години.

Голяма част от прехода ще пристигна от работните места, които сега се извършват в офиса, само че ще се трансфорат в отдалечени, като да вземем за пример чиновниците на автогарата и секретарките.

Блум е ранен бранител на работата от вкъщи – още през 2015 година той изнася лекция в Тед, в която излага причини в нейна изгода, а в този момент си спомня дните, когато хората са били скептични към тази процедура.

" От 20 години проучвам работата от у дома и беше толкоз мъчно да накарам някого да се заинтересува от нея. Преди пандемията се пробвах да провеждам конференция за това и даже нямаше задоволително отчети по тематиката, тъй че се отхвърлих. И тогава внезапно избухна пандемията и изумително – това проработи даже по-добре, в сравнение с се надявах. ", добавя той.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР