Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред

...
Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред
Коментари Харесай

Дебатът за оръжията в САЩ отново е на дневен ред

Дебатът за оръжията в Съединени американски щати още веднъж е на дневен ред в миг на политическо разделяне и задълбочаване на недоверието сред хората, в интервал на висока безработица и стрес. Специалистите настояват,че всекидневно продажбите на оръжие нарастват в години на избори. Сега и пандемията усили в допълнение продажбите. През 2020 година те се повишават с 64% спрямо миналата.

През март предходната година инспекциите за закупуване на оръжие за цялата страна за една седмица надвишават 1 милион, а тази пролет доближават още по-висок връх. Направена е инспекция на досиетата на 1,2 милиона претенденти за закупуване на оръжие.

Наблюденията демонстрират, че закупуват оръжие освен хора, които към този момент са имали или имат такова, само че и хора,които в никакъв случай не са имали. Данни на Университета Нортистърн в Бостън и на Изследователски център в Харвард демонстрират, че към една пета от всички американци, които са закупили оръжия предходната година, го вършат за първи път.

Оръжия закупуват към този момент не най-вече бели мъже, а и дами, афроамериканци и испаноговорящи.

Според статистиката 39% от американските семейства имат оръжие. Изследване на Чикагския университет демонстрира с 32% повишаване притежанието на оръжие спрямо 2016 година

Преобладаващото болшинство от убийствата в Съединени американски щати са от оръжия. За първите 3 месеца на годината в 37 града убийствата са се повишили с 18% в съпоставения със същия интервал на предходната година. Исторически обаче наблюдаващите настояват, че към момента данните са надалеч от тези през 90-те години.

Правителството не наблюдава броя на продадените оръжия в Съединени американски щати. Дори данните за инспекция на досиетата е дават цялостна картина, защото доста продажби са частни. Предполага се, че общият брой на оръжията е в диапазона до 400 милиона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР