Дебатът в ефира на bTV тази сутрин е между кандидати

...
Дебатът в ефира на bTV тази сутрин е между кандидати
Коментари Харесай

Дебатът: Битката за Русе

Дебатът в ефира на bTV тази заран е сред претенденти за кмет на Русе. Един против различен се изправиха, повдигнат от локалната коалиция „ България на районите “, Борислав Българанов, самостоятелен претендент, и Анатоли Станев, претендент на „ “.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 240
Участниците във всеки спор са подбрани след специфични експресни изследвания на нашите сътрудници – социологическите организации „ Алфа Рисърч “ и „ Маркет ЛИНКС “. За дебата за Русе изследването е на „ Алфа Рисърч “.

Съгласно регламента, направен от bTV, бяха поканени и претендентите на , ПП-ДБ, БСП и „ “, само че те отхвърлиха да изпратят свои представители.

В началото участниците в дебата дават отговор на въпроси, свързани с главните проблеми на града, посочени от жителите му в експресно изследване на „ Алфа Рисърч “. На първо място хората показват казуса с непорочност на въздуха, следват събирането на отпадъците и положението на улиците и тротоарите.

Защо е замърсен въздухът в Русе?

„ Не се удивлявам, че трима от четиримата съществени претенденти ги няма, тъй като двама от тях са по някакъв метод виновни за главния проблем – чистотата на въздуха. Факт е, че Регионална инспекция за опазване на околната среда, която би трябвало да откри замърсителите, от дълго време е под контрола на представител на ПП-ДБ. Кметът на общината има сходни пълномощия, като шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда “, коментира .

По думите му точно шефът на екоинспекцията Цонка Русева и кметът Пенчо Милков би трябвало да дадат отговор на въпроса за какво Русе е градът с най-замърсения въздух.

„ Не знаем откъде идва замърсяването. Имаше съмнения, че се дължи на замърсявания, която в миналото бяха потвърдени - производители, не престават да тровят града. Има и нови замърсители и не знаем кои са “, посочи претендентът на локалната коалиция „ България на районите “.

Кандидатът на „ “ Анатоли Станев е бил отпред на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Русе.



Снимка: btvnovinite.bg

„ И тримата тук сме адвокати и то адвокати с опит. Предполагана и знаене са разнообразни неща. За да можеш да приложиш някакви рестриктивни дейности във връзка с хипотетичните замърсители, то това би трябвало да е облечено с доказателства “, разгласи Станев.

Независимият кандидат Борислав Българанов напомни, че казусът с мръсния въздух в Русе е от 40 години.



Снимка: btvnovinite.bg

„ Преди 40 години беше ясно, че е от завода в Гюргево. А в този момент кой замърсява – не може да се отговори на този въпрос, тъй като институциите, които дават отговор за това – Регионална инспекция за опазване на околната среда и общината, не желаят или не им дават опция да ревизират и открият кои са “, счита Българанов.

Според него зад хората, които ръководят сега, стоят олигарси и партии, които не им разрешават да разгласят кои са замърсителите. Той вижда решаването на казуса в слагането на измервателни уреди върху постройките на учебните заведения в града, които ще демонстрират в действително време кое дружество замърсява.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР