ДДС на хляба и лекарствата остава 20%Данък добавена стойност (ДДС)

...
ДДС на хляба и лекарствата остава 20%Данък добавена стойност (ДДС)
Коментари Харесай

ДДС на хляба и лекарствата остава 20%

ДДС на хляба и медикаментите остава 20%
Данък добавена стойност (ДДС) върху хляба и медикаментите остава в размер на 20%, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предложението за неговото понижаване бе импортирано от народните представители от „ Българска социалистическа партия за България “ сред двете четения на Закона за корпоративното подоходно облагане, в чиито преходни и заключителни разпореждания се предвиждаха и промени в Закона за Данък добавена стойност. Предложенията обаче бяха отхвърлени в пленарна зала.

От левицата упорстват за диференцирано Данък добавена стойност за хляба в размер на 5%, а на медикаментите – 9%.

„ Крайно време е всички в тази зала да помислим за диференцираното Данък добавена стойност, каквото е належащо на българските жители “, съобщи по време на дебатите националният представител от Българска социалистическа партия Надя Клисурска, която подсети, че към 1,6 млн. български жители сега живеят под прага на бедността. Тя се аргументира с това, че измежду главните функционалности на данъчната система е преразпределителната, която може да смекчи неравенството и да даде правдивост за тези, които получават по-малко.

В полемиката присъединяване взе и депутатът от „ Атака “ проф. Станислав Станилов, който напомни, че през 2010 година от партията му оферират Данък добавена стойност за самун, медикаменти и учебници да няма, само че предлагането е отхвърлено в пленарна зала с гласовете на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ.

Според ръководещите обаче, намаляването на Данък добавена стойност на някои артикули не значи наложително понижаването на цените им. От ГЕРБ са безапелационни още за това, че не би трябвало да се прави обществена политика през налозите.

Някои от изявленията доведоха и до повишение на напрежението в зала.

„ Социализмът не постоянно убива, само че постоянно лъже и в този момент ставаме очевидци на това “, съобщи от парламентарната естрада депутатът от ръководещите Тома Биков, цитирайки думи на колумбийския публицист Николас Гомес-Давила.

Реплика му насочи националният представител от левицата Антон Кутев, който цитира думи на самия Биков от предишното, с които той упорства зам.-председателят на ГРЕБ Цветан Цветанов да бъде разследван. „ Не социализмът лъже, вие лъжете, господин Биков! “, репликира Кутев.

„ Ако очаквате пред вас да се разкайвам за свои думи, значи сте надълбоко сбъркали. Вие не сте ми честен стожер, пред който мога аз да се разкая. Разкайвам се нормално в някоя православна черква, а не пред „ другарския съд “ на Българска социалистическа партия “, отговори на собствен ред Биков. „ Това, че съм приказвал нелепости в миналото не значи, че би трябвало да ги приказвам цялостен живот, както вършат множеството социалисти “, контраатакува Биков.

От парламентарната естрада се чиха и стихове.

„ Партията вее демагогски знамената, че е почтена, обществена обективна, само че разровиш ли ѝ ти делата, ще видиш, че е нагла, арогантна и изключително крадлива! “, рецитира Спас Гърневски по адрес на левицата.

Отговорът на Българска социалистическа партия не закъсня. „ На голямата част от българските пенсионери пенсиите им са по-ниски от кръвното налягане “, пошегува се Славчо Велков, критикувайки обществената политика на държавното управление.

В последна сметка текстовете, предвиждащи диференцирано Данък добавена стойност на хляба и медикаментите не получиха нужното утвърждение и бяха отхвърлени от болшинството. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР