Даването на зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост

...
Даването на зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Въпрос от ГЕРБ по Плана за възстановяване: Ще се приватизират ли ЕСО и Булгартрансгаз – това е риск от фалит на БЕХ

Даването на зелена светлина на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) несъмнено е добра вест, само че това не е краят на процедурата. За да имаме утвърден проект в цялостния смисъл на думата, България да има право да го извършва, е належащо утвърждение на Съвета. Искрено се надявам това да се случи в идващите няколко седмици.

Това съобщи националният представител от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев на брифинг в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Бившият вицепремиер поздрави всички работили по документа, само че съгласно него има останали доста въпроси.

„ Въпросите стартират в този момент. Пълната версия на новия документ се появи едвам през вчерашния ден. Ние сега се срещаме с нея. Излизат куп въпроси – и остарели, и нови. Старите въпроси са изцяло в действие до какво ще докара това закъснение повече от една година. В рамките на тази година, до края на 2022 година, би трябвало да бъдат контрактувани 8.5 милиарда, което няма по какъв начин да се случи. До края на 2023 година би трябвало да бъде контрактувана цялата сума, което също няма по какъв начин да се случи. Остава годна прогнозата ми, че средства от Европейска комисия в границите на тази година надали ще получим ", сподели още Томислав Дончев.

По думите му има и още куп въпроси. " Убеден съм, че идващите дни ще има доста тематики за коментар. Тепърва ще разбираме какви задължения е поело държавното управление пред Европейска комисия. Нещо, което досега е напълно неразбираемо. Днес започваме първия си въпрос по тематиката енергетика ", сподели още Дончев и отстъп думата на Теменужка Петкова.

Тя съобщи, че по тематиката енергетика има изненади в Плана за възобновяване. " Лично съумях да си отговоря на един толкоз значим въпрос и той е за какво толкоз дълго време се криеше проектът и какви толкоз грандиозни хрумвания има. Дадох си отговор на този въпрос. Предлагам и вие да погледнете Плана за възобновяване и резистентност на страница 116 под мотото на промяна номер 11 се планува изваждането от БЕХ на две от най-печелившите сдружения - ЕСО и " Булгартрансгаз ". Това са сдруженията, които разполагат с активи за милиарди ", сподели Петкова. По думите ѝ това значи финансов колапс и банкрутиране на държавната енергетика, както и че това е първата стъпка към приватизацията на тези сдружения. " Нещо, което ние през годините устояхме и това не се случи ", сподели още Петкова.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС добави, че не е видно какъв ангажимент е стихотворец за Маришкия басейн. Той напомни, че по времето на ГЕРБ са водили философски борби страната ни да не затваря централите. Станков попита дали държавното управление е поемало ангажимент за работна група за затварянето на комплекса.

По време на брифинга Томислав Дончев направи къс коментар по отношение на Северна Македония. " Ние не позволяваме оттегляне. Няма никаква причина за смяна на позицията ни, която сме изразявали преди половин, една, година и половина или две ", съобщи още Дончев. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР