Даването на военна помощ на Украйна от страна няма само

...
Даването на военна помощ на Украйна от страна няма само
Коментари Харесай

Спрямо Украйна България не заема морална позиция, не поемаме отговорност


Даването на военна помощ на Украйна от страна няма единствено символно значение, само че и практическо. Разногласията, необятната палитра от отзиви, изказани от сегашни и някогашни министри по този въпрос, демонстрират позицията на България като недостойна за европейска страна.

Това разяснява пред Радио София Явор Сидеров - дълготраен публицист, политолог и учител по история, политически науки и интернационалните връзки, консултант на двама вицепремиери по антикорупция и миграция.

Според него нещата в никакъв случай не са били по-ясни – без значение какво ни е отношението към Русия или приближаването на НАТО към нея, " факт е, че Русия атакува Украйна и Украйна има потребност от помощ ".

По думите на Сидеров, украинският външен министър Дмитро Кулеба прекара доста време у нас, срещнал се е със комплицираната обстановка.

" Както постоянно, като се изключи че нямаме единна позиция по значими проблеми, в тази ситуация демонстрираме отвод от заемане на морална позиция, от вдишване на отговорност . А войната става все по-ожесточена, с прилики на тази от Сирия – градска партизанска война, настървение на армиите от двете страни, включване на наемници. Всичко това, за жалост, не вещае нито бърз край, нито по-малко жестокости ", добави Явор Сидеров.

Политологът счита, че крайната цел на Путин е заличаването на украинската държавност. Не вижда в украинците народ, който има право на битие и на самоопределяне. Това са мрачни и антихуманни цели в опит да се съживи съветската империя .

Според Сидеров, във вътрешнополитически аспект е мъчно да се каже какъв брой ще издължи българското държавно управление и ръководещата коалиция . Факт е, че тя се клатеше още при съставянето си. Непрекъснато се слагат червени линии. Вижда се, че по основни тематики няма единодушие – за шеф на Българска народна банка, за (не)оказване на военна помощ на Украйна и други, само че още не се е сринала. Може би и тъй като никой няма интерес от предварителни избори. Още повече, че няма гаранция, че нов избор ще промени картината. Едва ли идващият парламент ще е едносъставен. Все още е мощно желанието да не се позволява връщане на ГЕРБ на власт.

Чуйте диалога на Лъчезар Христов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР