Датската полиция е арестувала трима членове на иранска опозиционна група

...
Датската полиция е арестувала трима членове на иранска опозиционна група
Коментари Харесай

Арестуваха трима иранци в Дания, заподозрени в подкрепа за тероризма

Датската полиция е арестувала трима членове на иранска опозиционна група в заточение по съмнение в поддръжка за тероризма, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Тримата са членове на групата, наречена Арабско придвижване за битка за избавление на Ахваз - Иран (АДБОА), заяви полицията през днешния ден. Властите проверяват обвинявания, че арестуваните са изразили поддръжка за нападението на 22 септември против военния церемониал в иранския град Ахваз, при което бяха убити минимум 25 души и 60 други бяха ранени. Екстремисткото придвижване се бори за разединение от Иран и упреква Техеран в закононарушения против народа на Ахваз.

След кървавата офанзива Техеран упрекна Дания, Холандия и Англия, че приютяват членове на екстремистката формация.

Не е ясно какви са изказванията на тримата задържани, които датската полиция проверява, отбелязва ДПА. Те обаче могат да получат присъди до 2 година затвор.

Преди няколко дни датските управляващи оповестиха, че са осуетили интервенция на иранските специфични служби за убийството на деятел на АДБОА. Това стана причина за усложняване на връзките сред двете страни. Копенхаген извика посланика си от Иран за съвещания и извика иранския дипломат в Дания за пояснение.

Техеран отхвърли съучастничество към подготовка на такава интервенция. В прилежаща Швеция обаче бе арестуван норвежки жител от ирански генезис по отношение на хипотетичната иранска интервенция. Той остава в ареста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР