Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е все по-близо до това

...
Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е все по-близо до това
Коментари Харесай

Novo Nordisk е напът да измести LVMH като най-голяма компания в Европа

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е все по-близо до това да се трансформира в най-скъпото европейско сдружение. Пазарната капитализация се усили с 60 милиарда $ до 423 милиарда, като по този метод водачеството на LVMH е сложено под въпрос.Огромният скок в оценката се дължи на по-добри от предстоящото резултати за първата половина на годината, както и прогрес в развиване на лекарство против затлъстяване. Производителят на медикаменти регистрира 30% нарастване на продажбите на годишна база, като за интервала януари-юни те възлизат на 15.9 милиарда $. Нетната облага също се е нараснала с 43%, достигайки 6 милиарда $.

Датската фармацевтична компания Novo Nordisk е все по-близо до това да се трансформира в най-скъпото европейско сдружение. Пазарната капитализация се усили с 60 милиарда $ до 423 милиарда, като по този метод водачеството на LVMH е сложено под въпрос.

Огромният скок в оценката се дължи на по-добри от предстоящото резултати за първата половина на годината, както и прогрес в развиване на лекарство против затлъстяване. Производителят на медикаменти регистрира 30% нарастване на продажбите на годишна база, като за интервала януари-юни те възлизат на 15.9 милиарда $. Нетната облага също се е нараснала с 43%, достигайки 6 милиарда $.

След като през април компанията увеличи насоките си за облаги, Novo чака през 2023 година растежът на оперативната облага в локални валути да бъде сред 31% и 37%, а нарастването на продажбите от 27-33%. Новата вероятност е доста над предходните оценки от надлежно 24-30% и 28-34%. " Растежът се дължи на възходящото търсене на нашите основани на GLP-1 лекувания за диабет и затлъстяване и ние обслужваме повече пациенти от всеки път ", сподели в изказване основният изпълнителен шеф Ларс Фруергаард Йоргенсен.

Ключово за триумфа на датската компания се оказва и най-известното й лекарство - Wegovy. Медикаментът се употребява срещу наднормено тегло, като търсенето му се усилва доста в последната година. То се ползва един път седмично, като пациентите би трябвало да получат инжекция. Активната съставна част е полуглутид - утвърдено от Администрация по храните и медикаментите (FDA) лекарство, което работи посредством подражаване на естествено възникващ хормон на червата, който оказва помощ за контролиране на апетита.
Реклама
В началото на август пък бяха оповестени резултати от клинично изпитване на лекарството, които в допълнение усилиха интереса. Хора с наднормено тегло и предходни сърдечни болести са с 20% по-малко евентуално да преживеят сърдечно-съдови проблеми, обявиха от компанията. Двойното сляпо изпитване e почнало преди съвсем пет години и над 17 хиляди възрастни с открити сърдечно-съдови болести са взели присъединяване. Те са били с наднормено тегло или страдащи от затлъстяване, само че нямат предходна анамнеза за диабет.

По този метод водещото лекарство на Novo най-сетне съумява да се отърве от имиджа си на " суетно лекарство ". Мартин Холст Ланге, изпълнителен вицепрезидент по развиване в Novo Nordisk, съобщи, че резултатите демонстрират, че лекарството за затлъстяване на компанията " има капацитет да промени метода, по който затлъстяването се преглежда и лекува ". " Хората, живеещи със затлъстяване, имат нараснал риск от сърдечно -съдови болести, само че към днешна дата няма утвърдени медикаменти за ръководство на тежестта, потвърдено, че обезпечават дейно ръководство на тежестта, като в същото време понижават риска от сърдечен удар, инсулт или сърдечно-съдова гибел ", съобщи Холст Ланге в изказване.

Един от най-големите пазари за компанията обаче ще продължи да изпитва лек дефицит на медикамента. Novo ще продължи да лимитира американските доставки на стартови дози от Wegovy, съобщи представител на компанията, представен от Reuters. Датският фармацевтичен производител съобщи, че ще разшири лимитите, въведени за доставките на Wegovy. Това е идната стъпка, откакто през май стана ясно, че доставките на стартови дози ще бъдат понижени на половина в продължение на няколко месеца. Целта на този ход е да се подсигурят количества за съществуващите пациенти. " Докато потенциалът за доставка на Wegovy последователно се уголемява, предлагането на по -ниските дози в Съединени американски щати ще остане лимитирано до отбрана на непрекъснатостта на грижите ", сподели представителят на компанията.
Свързани публикации Прокуратурата приключи преписката против " Капитал " за скъпите медикаменти, само че казусът остава 26 юли 2023, 15:12 ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Възраждане " със мощно противоречиви претенденти за шеф на здравната каса 29 юни 2023, 16:09
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР