Датата е отбелязана в календара от седмици. Моментът, в който

...
Датата е отбелязана в календара от седмици. Моментът, в който
Коментари Харесай

Когато доброто представяне е важно: ето как да се справим с напрежението

Датата е маркирана в календара от седмици. Моментът, в който би трябвало да дадете всичко от себе си, наближава. А с изтичащото време пораства и напрежението. В един миг то става толкоз мощно, че е мъчно да се концентрирайте върху задачата си. Ето три налични метода да намалите паниката, когато ви следва говорене пред аудитория, съревнование или друго събитие, за което вашето показване е значимо.

1. Поемете си надълбоко мирис. Един прост, само че значим съвет

Не е ли ужасно дразнещо, когато сте изнервени и някой ви каже „ просто дишай надълбоко “? Дразнещо е, тъй като звучи тривиално, само че в реалност оказва помощ по доста способи.

Първо, подтиква блуждаещия нерв (Nervus vagus), който стартира от мозъка и стига съвсем до всеки орган в тялото. Той е част от парасимпатиковата нервна система, която най-общо е обвързвана с отпущането на тялото, за разлика от симпатиковата, която ни приготвя за битка или бягство. Затова активирането на този нерв оказва помощ да се успокоим. И един от методите, по които става това е много осезателен - забавя сърдечния темп.

Най-добрият метод да го извършите е да поемете надълбоко въздух през носа от диафрагмата (издувате корема напред при вдишване), задържате го за няколко секунди и след това изпускате въздуха през устата под формата на мощна въздишка, като че ли чувствате ненадейно облекчение от нещо.

Една от другите изгоди на дълбокото дишане е, че то ви оказва помощ да се задържите в сегашния миг. Безпокойството постоянно е провокирано от терзания за предишното и терзания за бъдещето. Когато се концентрирате върху дишането, това ви оказва помощ да се откъснете от мислите си и да се концентрирайте върху това, което сега е пред вас.

2. Използвайте позитивни показа

Ако се чувствайте напрегнати поради идно събитие, визуализацията може да усъвършенства вашата самонадеяност. Представете си, че участвате в събитието, чувствате се уверени и се справяте добре. Може и да пресъздавате предходна обстановка, в която сте се справили сполучливо.

Друг добър метод е техниката „ като че ли “.

Наскоро управлявах уъркшоп за притежатели на кучета, които участваха в надпревари, споделя Боби Емъл, създател в Lifehack.org .
Понякога кучетата не се справяха добре с избрани неща, поради които бяха дисквалифицирани от някои дисциплини. Вместо да мислят за тези проблематични места, аз окуражавах притежателите да се държат по този начин като че ли кучетата им към този момент са овладели нужното умеене. Повишената самонадеяност на притежателя след това се предава и на кучето.

Проблемът при визуализацията е един - това е техника, която има потребност от процедура. За разлика от дишането, което може да се прави когато и да е, тя е добре да се упражнява ежедневно.

3. Мислете в вероятност

Често сме толкоз съсредоточени върху казуса, който ни тревожи, че губим визия за източника на тревогата. Запитайте се „ Кое е най-лошото, което може да се случи? “ Ако отговорът е „ Мога да умра “, тогава има защо да се притеснявате.

Но в множеството случаи най-лошото, което може да се случи, е да се почувствате неудобно, да бъдете разочаровани, да се наложи да измененията проектите си. Това няма да ви убие. Може би се е случвало и преди, само че вие към момента сте тук и четете този текст, т.е. оживели сте.

Друг въпрос, който оказва помощ да добиете вероятност освен за тревожните събития, само че и за живота като цяло е:

„ Какво желая да написа на гроба ми? “

Искате ли хората на погребението да споделят „ Тя взе оня изпит през 2017 г. Винаги ще я помня с това! “ или „ Помните ли какъв брой умерено изиска покачване? Невероятен човек! “. Не, ние желаеме хората да помнят нашите полезности, индивидът, който сме. „ Тя беше толкоз смела “, „ той беше толкоз откровен “...

Затова в края на краищата събитието, за което толкоз се притеснявате надали ще е нещото, с което ще ви помнят. По-широката вероятност може в действителност да помогне да се отърсите от напрежението си.

И по този начин: Поемете надълбоко въздух, преставете си, че се справяте съвършено и мислете в вероятност. Това е методът да накарате пеперудите в стомаха да излетят.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР