Дъщерята на Виктор Орбан Рахел и неговият зет Ищван Тиборц

...
Дъщерята на Виктор Орбан Рахел и неговият зет Ищван Тиборц
Коментари Харесай

В разследване за измами с еврофондове е замесено името на зетя на Виктор Орбан


Дъщерята на Виктор Орбан Рахел и неговият шурей Ищван Тиборц

Прокуратурата в Унгария е почнала следствие на планове, финансирани от еврофондове и изпълнени от компания, която е била под контрола на шурей на премиера Виктор Орбан.

Разследването е предшествано от следствие на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ), открило " съществени нередности ", а също " спор на ползи ", съобщи Ройтерс.

През януари от ОЛАФ оповестиха, че изследват 35 плана за създаване на улично осветяване в маджарски общини. Службата изпрати до Европейската комисия отчет с финансови рекомендации, както и юридически упътвания до унгарската прокуратура.

В отговор на питане прокуратурата на административната област Пещ съобщи, че следствието е почнало на 22 януари по данни на ОЛАФ за " огромни бюджетни измами и други закононарушения ". Говорителката на обвиняването, прокурор Чила Гуги, сподели, че към този момент не може да се планува когато ще завърши следствието. Тя не даде детайлности, а от държавната канцелария потвърдиха, че такова следствие има и заявиха, че " верният метод е унгарските управляващи да проучат всички рекомендации на ОЛАФ ".

Проектите за възстановяване на уличното осветяване в няколко обитаеми места в Унгария са изпълнявани от компанията " Елиош иноватив " (Elios Innovativ Zrt) през интервала 2011-2015 година Ищван Тиборц, от 2013 година брачен партньор на дъщерята на Орбан - Рахел, е бил член на управителния съвет на компанията от 2009 до 2014 година През 2015 година той продава акциите си.

В изказване на компанията, поместено на уеб страницата на тв канал ATV, се споделя, че тя е спазвала всички законови условия в осъществяването на плановете и че е сътрудничила на управляващите във " всички досегашни следствия " и ще продължи да го прави. От " Елиош " обявиха, че не желаят да разясняват медийни изявления, които са " политически стимулирани ".

Самият премиерски шурей не бе открит за коментар, уточни Ройтерс. В изявление през октомври м.г. той декларира, че против него и фамилията му има непрекъснати офанзиви, " учредени на догатки ".

Партията на Виктор Орбан ФИДЕС, която е на власт от 2010 година, е на път да завоюва трети мандат на парламентарните избори на 8 април. Разследването на ОЛАФ стана детайл от предизборната акция и от " Йоббик ", основната опозиционна партия, приканиха Орбан да подаде оставка.

" Неприемливо е да живеем в корумпирана система, учредена на измамата ", сподели нощес депутатът от тази партия Дьорд Силаги.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР