Дъщерята на Илхам Тохти, носител на награда Сахаров“ за 2019

...
Дъщерята на Илхам Тохти, носител на награда Сахаров“ за 2019
Коментари Харесай

Дъщерята на Илхам Тохти прие наградата „Сахаров“ от негово име

Дъщерята на Илхам Тохти, притежател на премия „ Сахаров “ за 2019 година, одобри оценката от името на татко си, който излежава присъда в Китай.
Илхам Тохти е уйгурски академик, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. Той е в пандиза от 2014 година, когато получава доживотна присъда по обвинявания за фракционизъм. „ Със своята активност Илхам Тохти съумя да даде глас на уйгурите “, съобщи ръководителят на Европейския парламент Давид Сасоли. „ Той работи от 20 години, с цел да насърчи разговора и разбирателството сред уйгурите и другите хора в Китай “.
„ Днес би трябвало да бъде миг на благополучие, на празник за свободата на речта. Вместо това е печален ден. За следващ път този стол е празен, тъй като в света, в който живеем, да упражняваш независимост на мисълта не постоянно значи да бъдеш свободен “.
Дъщерята на лауреата Джевхер Илхам съобщи на церемонията в Страсбург: „ За мен е чест да бъда през днешния ден в Европейския парламент, с цел да получа премията „ Сахаров “ от името на татко си. Благодарна съм за опцията да опиша неговата история, тъй като той самият не може да я опише. Честно казано, не знам къде е татко ми. За последно фамилията ми получи уведомление за него през 2017 година “
" Днес в Китай няма независимост за уйгурите... нито в учебно заведение, нито на обществени места, нито даже вкъщи “, сподели Джевхер Илхам. „ Моят татко като множеството уйгури е жигосан като нападателен екстремист, със заболяване, което би трябвало да се лекува, и с разум, който би трябвало да бъде промит. Под този подправен етикет на екстремизма държавното управление е сложило един милион души, а евентуално и повече, в „ концентрационни лагери “, където уйгурите са принуждавани да се откажат от своята вяра, от своите език и просвета, където хора са изтезавани и някои умират “. 
От април 2017 година над 1 млн. уйгури са били арестувани в мрежа от лагери, където върху тях се оказва напън да се отрекат от етническата си еднаквост, от мюсюлманската си религия и да се закълнат в преданост към китайските управляващи. 
Джевхер Илхам прикани за поддръжка на идеята на своя татко: „ Питам всички в тази зала и тези, които слушат: виждате ли проблем в метода, по който китайското държавно управление се отнася с уйгурите? Ако виждате проблем, апелирам работете за решение “.
Председателят на Парламента се разгласи за незабавното и абсолютно освобождение на Илхам Тохти и всички други носители на премия „ Сахаров “, които сега са в пандиза и са преследвани за това, че пазят правата на индивида и главните свободи.
Илхам Тохти е последовател на разговора и се застъпва за използването на китайското законодателство, предоставящо автономност на районите. Той поддържа сдържан метод и помиряване. Въпреки това е наказан след демонстративен развой през 2014 година на пожизнен затвор за фракционизъм.
Наградата, която се състои от грамота и парична награда от 50 000 евро, бе връчена на Джевхер Илхам на гала по време на пленарното съвещание в Страсбург.
Сред присъстващите бяха и представители на другите финалисти за премията „ Сахаров “ за 2019 година ‒ бразилски деятели за отбрана на правата на индивида и на околната среда и млади кенийки, основали приложение в помощ на девойки, подлагани на обрязване. Наградата „ Сахаров “ за независимост на мисълта носи името на руския физик и политически отстъпник Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 година за да отличи хора и организации, защитаващи правата на индивида и главните свободи.
Миналата година премията бе присъдена на украинския кино режисьор Олег Сенцов. През ноември 2019 година той получи оценката си персонално, откакто бе освободен от съветски затвор.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР