Дървото на живота, или Шараят-ал-Хаят на местния език, е невероятно.

...
Дървото на живота, или Шараят-ал-Хаят на местния език, е невероятно.
Коментари Харесай

Дървото на живота живее вече повече от 400 години в пустиня без вода

Дървото на живота, или Шараят-ал-Хаят на локалния език, е необикновено. То живее самичко в сърцето  на пустинята Бахрейн, на към 10 км от Аскар.

Това, което прави 7-метровият Prosopis cineraria толкоз невероятен е, че живее към този момент повече от 400 години в невъзможни условия – без явен източник на вода и друга растителност в региона. Мистерията на неговите качества да живее са го трансформирали в легенда.

Повечето представители от рода Proposis се срещат в Америка. Proposis cineraria обаче могат да бъдат открити най-вече в Азия. Тези дървета са известни с това, че могат да се приспособяват изключително добре към сухи пустини и да процъфтяват в безплодни условия. Дори при дъжд до 150 мм годишно. Те обаче имат дълбоки коренни системи, от време на време до 50 метра, които могат да доближават до далечни подземни находища на вода.

Мистериозния статут на Дървото на Бахрейн е малко пресилен. Земята, над която пораства, се на 9-12 метра на надморското ниво, а водата в този регион се среща даже по-нависоко. Недалече от него могат да бъдат открити езера в с вода. Въздухът също е относително мокър и дървото може да извлича влага от него. То даже не е единственото в региона. На към 850 метра има друго по-малко дърво.

Шараят-ал-Хаят е локална туристическа атракция, защото е единственото огромно дърво, растящо в региона. Посещава се от 50 хиляди Туристи всяка година и постоянно е наранено от хора, дълбаещи разнообразни послания в неговата кора. Наскоро е сложена ограда, с цел да го защищава от сходни вандалски прояви.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР