Държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот се оказа големият печеливш от прекратения

...
Държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот се оказа големият печеливш от прекратения
Коментари Харесай

ВМЗ е големият печеливш от държавната преса над Емко

Държавното оръжейно дружество ВМЗ-Сопот се оказа огромният печеливш от прекратения лиценз на частната компания на предприемача Емилиян Гебрев " Емко ", защото поръчки, за които държавният оръжеен търговец " Кинтекс " е имал контракт с " Емко ", са пренасочени към ВМЗ. Това стана ясно от обясненията на икономическия министър Емил Караниколов на ексклузивен брифинг в петък.

Това е най-новото развиване на дейностите на страната против " Емко ", съчетана с опит за одържавяване на русенския боен цех " Дунарит ", за чиято благосъстоятелност " Емко " претендира. Икономическото министерство опитва несполучливо да одържави " Дунарит " посредством изкупуване на негов заем към банкрутиралата КТБ, само че предприятието покри задължението си. Според осведомени източници зад офанзивата прозират ползи на политика от Движение за права и свободи Делян Пеевски в оръжейния бизнес, които той съумява да осъществя посредством шефове на държавните оръжейни компании, назначени по негова рекомендация. Самият Пеевски неотдавна отхвърли да има каквито и да е ползи във военнопромишления комплекс, а Караниколов и държавното управление настояват, че задачата била да изчистят " медиаторите " в бранша.

В четвъртък служащи от " Емко " излязоха на митинг и упрекнаха страната, че желае да го закрие като му проваля бизнеса. Директорът на " Емко " разгласи, че министър Караниколов е наредил на " Кинтекс " да приключи договорите си с " Емко " и е спряно товаренето на негова продукция за Индия.

На преднамерено свикания в петък брифинг Караниколов призна, че това настина е по този начин. По думите му решението да се прекратят три контракта на " Кинтекс " с " Емко " е взето не под негово давление, а след разбор, осъществен от съвета на шефовете на държавния оръжеен търговец " Кинтекс ", че личните му покупко-продажби с продукция на " Емко " са застрашени поради прекратения в края на юли лиценз на " Емко " от междуведомствената комисия за надзор върху търговията с оръжия. Министърът напомни, че не взема той еднолично решенията по отношение на оръжейните лицензи, а въпросната комисия, и че прекъсването на лиценза за шест месеца или до отстраняването на откритите нарушавания при складирането на продукция на площадките на предприятието.

Министърът сподели, че Съветът на шефовете на " Кинтекс " е преразгледал комерсиалния риск за сдружението от прекратяването на лиценза на " Емко " върху неговите лични покупко-продажби. Било открито, че неустойките, които държавният търговец ще дължи към контрагентите си, в случай че зародят проблеми с продукцията на " Емко ", са доста по-големи от неустойките, които би могла да претендира към " Емко " за несъблюдение на контракт. Така било решено да не се употребява създадената продукция на " Емко ", а поръчката да се пренасочи към ВМЗ-Сопот, защото периодите за доставката към момента не били изтекли.

" Никъде във външните контракти с бенефициенти не е посочено кой би трябвало да е производител, а са дадени спецификации, на които би трябвало да дават отговор съответните произведения. Аз смятам, че " ВМЗ Сопот " ги вършат и то сносно и ще бъдат получени в периоди “, сподели още министърът.

" Държавата ще си получи парите по договорката и като производител, и като търговец, двете сдружения ще платят налози и дивиденти на страната ", изясни Караниколов дейностите на " Кинтекс ".

Той посочи, че все още са прекъснати три контракта на " Кинтекс " с " Емко ", държавният търговецът има и други договори с компанията на Емилиян Гебрев, само че те са с по-дълъг падеж и разбор на обстановката сочел, че към този момент няма потребност от тяхното преустановяване.

Относно отказаните все още поръчки министърът съобщи, че " Кинтекс " няма да заплаща на " Емко " наказателна клауза за това, защото частното сдружение било в несъблюдение на уговорките си, само че уточни, че и двете компании имат право да предявяват искове пред съда.

" Нека управлението на " Емко " да в профил всички открити нарушавания, с цел да се възвърне лицензът ", прикани Караниколов и напомни, че в понеделник по проблема ще заседава междуведомствената комисия. По думите му даже казусът с лиценза на " Емко " бил вкаран като изключителна точка в дневния ред на комисията. По последни негови данни оставали единствено проблеми, свързани с пожарната сигурност, за чието премахване били издадени наставления преди дни.

" Държим на служащите на " Емко ", само че дано тяхното управление да извърши предписанието ", съобщи Караниколов.

Според разнообразни източници, в това число някогашния вътрешен министър Румен Петков, " Емко " са отстранили откритите нередности от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) на Министерство на вътрешните работи, които бяха изтъкнати от министъра на стопанската система като мотив за прекъсването на лиценза.

Караниколов отхвърли страната да продължава натиска върху " Дунарит " и уточни, че продукция на русенското дружество, създадена за " Кинтекс ", е била натоварена за превозване до съответната дестинация.

От думите му стана ясно още, че няма желание да подава оставка, каквито апели има към него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР